Omikron variáns: amit eddig tudunk róla

Borítókép: Omikron variáns: amit eddig tudunk róla Forrás: Getty Images
Az Egészségügyi Világszervezet november végén „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette a koronavírus új, B.1.1.529, közismert nevén omikron variánsát. A mutáció dél-afrikai felfedezése óta még nagyon rövid idő telt el, de a fokozott érdeklődésre reagálva dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosának segítségével összefoglaljuk, amit jelenleg tudunk az omikron mutációról.

Mi az aggodalom oka?

A WHO összefoglalója alapján, jelenlegi tudásuk szerint még nem világos, hogy a vírus jobban terjed, vagy súlyosabb betegséget okoz-e, mint a korábbi mutációk. Az óvatosság azonban mindenképp indokolt, hiszen az omikron változatban, a deltához képest kiugróan sok mutáció jelent meg a vírus tüskefehérjéjén.

A vírus a tüskefehérje segítségével kapcsolódik az ACE2 receptorhoz, így lép be a sejtbe – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Az omikron mutáció tüskefehérjéjén látható sok változás azért aggasztja a szakembereket, mert még nem ismert, hogy ezek pontosan milyen hatást fognak kiváltani. A változások akár a világjárvány lefolyását is meghatározhatják, de egyelőre ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság.

Legjobb és legrosszabb forgatókönyv

Az óvatosság indokolt, az omikron felfedezését követően a szakemberek felkészülnek egy lehetséges legrosszabb és legjobb forgatókönyvre is a vírus további terjedésével kapcsolatban. Ha a tüskefehérjén lévő változatok miatt az omikron elkerüli az eddigi oltások által biztosított immunvédelmet, akkor a járvány fokozódására kell számítani. A legjobb folytatás szerint pedig az omikron enyhébb tünetekkel lezajló, kevésbé súlyos légúti betegséggé szelídül.

Omikron mutáció: még sok a megválaszolatlan kérdés

Jelenleg az egész világ az omikronra figyel. Az országok a koronavírus tesztelés során az omikron változatot is kiszűrik, ezáltal képesek detektálni, ha valahol megjelent az újabb variáns. A kutatók követik a jelenleg omikron variánssal kezelt betegek tüneteit, a betegség lefolyását, megfigyelik, hogy jellemzőbb-e a betegség megjelenése valamelyik korosztályban. Az oltóanyag gyártók is reagálnak a változásra, és amennyiben szükséges, módosítják a vakcinák összetételét, hogy az új variánssal szemben is védelmet nyújtson. (Jelenleg még nem ismert, hogy a most használt oltóanyagok védenek-e az omikronnal szemben is.)

Az omikron tünetei

Jelenlegi ismereteink szerint az omikron változat elsősorban fáradtságot, izomfájdalmat, levertséget és fejfájást okoz.

Dr. Potecz Györgyi a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet. a WHO tanácsait követve továbbra is lényeges a fizikai távolságtartás, a maszk helyes viselése, a gyakori kézmosás, az arc megérintésének kerülése, zárt helyeken a gyakori szellőztetés és a koronavírus elleni védőoltás felvétele.

Forrás: Tüdőközpont

Elképesztő összeesküvés elméletek a koronavírus kapcsán: