JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A nigériai kisfiú, aki nemrég ösztöndíjat nyert egy rangos amerikai balett-társulatba, különleges iskolába jár hazájában

balett, nigéria, Forrás: Instagram / @leapofdanceacademy
A képzetlen, de annál lelkesebb mester lakásában kap helyet a lagosi balettakadémiában, ahol a 11 éves Anthony tanulja a piruetteket jelenleg.

A fél internet zokog hetek óta egy Anthony Mmesoma Madu nevű nigériai kisfiúról készült full amatőr, mobilkamerával felvett insta-videón, aki esőben, sárban, pocsolyában, mezítláb, egy egyenetlen beton talajon balettozik, méghozzá légies könnyedséggel, mintha mi sem lenne természetesebb. Íme:

A videó, amelyet bő 20 millióan néztek meg, felkeltette az American Ballet Theater vezetőségének figyelmét is, akik ösztöndíjat ajánlottak neki egyik programjukba. Sajnos 15 éves kora előtt nem lakhat egyedül kollégiumban New Yorkban, de egy nyári egyetemi ösztöndíj mindenképp az övé, aztán majd meglátják.

A videót egyébként Anthony tanára, Daniel Ajala készítette. Ez az autodidakta balett-táncos egyben a lagosi balettiskola alapítója is; a Leap of Dance Academy-t 2017-ben indult el. Azért készítette a felvételt, hogy a gyerek vissza tudja nézni a saját technikáját.

Minden gyereknek meg akartam adni a lehetőséget, hogy kibontakoztathassa a tehetségét, ezért tettem ingyenessé a programomat

– idézi a 29 éves mestert a Time magazin, aki még adományokat is gyűjtött, hogy megoldja azoknak a gyerekeknek az elszállásolását, akiknek akár egy órát kell gyalogolniuk az akadémiához.

Maga az akadémia egyelőre az alapító otthonában kapott helyet, írja a New York Times, amely vasárnapi számában helyszíni riportban számolt be az eredeti pedagógiai módszerekről. Ajala délutánonként széttolja a bútorokat, leterít egy nejlonfóliát a betonpadlóra és itt oktatja 12 tanítványát.

Ajalában egy 2001-es hollywoodi film, A szívem érted RAPes keltette fel a rajongást a balett iránt; ebben egy tinilány (Julia Stiles) Chicagóba költözik, ahol az új középiskolájában beleszeret egy osztálytársába (Sean Patrick Thomas), aki ugyan a hip hop tánc műfajában mozog otthon, de mégis arra inspirálja hősnőnket, hogy kezdje újra a balettet. Ajalának az is megtetszett a műfajban, hogy olyan kevesen művelték Nigériában. „Más akartam lenni” – mondja.

A New York Times-riport arról is beszámol, hogyan hirdette meg Ajala új iskoláját a Facebookon, hogyan szerzett adomány tütüket egy floridai civil szervezettől és hogyan vett Zoomon keresztül leckéket nemzetközi (főként amerikai) balettmesterektől, akik aztán a gyerekeket is oktatták ezen a módon. Mindezt szélsőséges körülmények között: a mester lakásában csak minden másnap van elektromosság, tehát szervezőmunkát igényel, hogy mikor kaphatnak a gyerekek online oktatást a tengerentúlról (az időeltolódásról nem is beszélve). Ezek a külföldi balettprofesszorok akkor is Ajala segítségére voltak, amikor az Instagramra kikerült videó hatására özönleni kezdtek az érdeklődő üzenetek, ösztöndíjajánlatok és a jelentkezők a lagosi intézménybe.

Ajala munkája túlmegy a balettoktatáson: a mindennapos balettórákat hetente egyszer megszakítja egy tanulódélután, amikor a gyerekek a házi feladatukat hozzák magukkal és közösen gyakorolják például az angol nyelvet. Ajala rendszerint főz is nekik. A koronavírus-járvány első hónapjaiban, amikor bezártak az iskolák, a balettórák délelőttre kerültek át.

Még csak nem is Anthony az első tanulója a Leap of Dance Academynek, akire nemzetközi iskolák is felfigyeltek: egy 19 éves lány, Olamide Olawale a birminghami Királyi Balettintézet nyári egyetemén vesz és az instagramon tudósít a fejlődéséről.

„Ez minden tanár álma – mondta Ajala a New York Times riporterének. – A koronavírus-járvány szörnyű, de annyiban áldást jelentett számunkra, hogy előtérbe hozta az online oktatást, ami hihetetlen lehetőségeket adott nekünk.”

Emlékszel #afiúkistáncolnak mozgalomra? Nézegesd újra a képeket: