Nem vicces, hogy a skandikban a nő még mindig "csöcsös," butácska cicababa, vagy éppen házisárkány

Borítókép: Nem vicces, hogy a skandikban a nő  még mindig "csöcsös," butácska cicababa, vagy éppen házisárkány Forrás: Nők Egymásért Mozgalom
Bár a nők imádnak keresztrejtvényt fejteni, a legtöbb rejtvénylapban mégis mintha megállt volna az idő, sok poén rajtuk csattan. A Nők Egymásért Mozgalom (NEM!) nyílt levélben emelt szót a szexista, tárgyiastó poénok ellen - remélve, hogy valódi párbeszéd indulhat a témában.

“Rejtvényújságok, veletek vagyunk” – ezzel a felütéssel indul a NEM! nyílt levele, amit április 1-én intéztek a rejtvénymagazinok készítőihez, a Füles szerkesztőségében pedig személyesen is átadtak. Ebben 100 nő véleményére is alapozva írják meg, szerintük miért nem viccesek a rejtvényekben megjelenő szexista poénok és hogy beszélgetést kezdeményezzenek a változásról.

„Legalább annyira rossz érzés ilyet olvasni, mint amikor az utcán az építkezés mellett elsétálva ránk fütyülnek és beszólnak.”

A statisztikák, olvasottsági adatok szerint a nők nagy rajongói a keresztrejtvényeknek, Sajnos a legtöbb rejtvénylapban mégis megállt az idő, és a szexista, tárgyiasító humor lett a norma, ami a verbális erőszak alapja is lehet. A poénokban a nő cicababa vagy házisárkány, butácska vagy éppen okoskodó, de semmiképpen sem az a XXI. századi nő, aki egyszerre több fronton, munkában, családban, a társadalom számos területén maximálisan helytáll.

Forrás: Nők Egymásért Mozgazom

A Nők Egymásért Mozgalom nőnapra készített egy keresztrejtvényt, amely látszólag női sikerekről, büszkeségekről szól, de mégis egy olyan szexista megfejtést bújtatott el, melyhez hasonló a legtöbb rejtvénylapban ma is megtalálható. A speciális skandi a Borsban, a Szervezet nőnapi fesztiválján és szórólap formájában Budapest számos kávézójában jelent meg, és hatására rejtvényfejtő nők írták meg a rajtadcsattan.hu oldalon, hogy miért nem viccesek a szexista rejtvények.

„Régebben gyakran fejtettem skandi rejtvényeket és tökre élveztem, jó agytorna volt. A poénokat SOSEM találtam viccesnek, legtöbbször szexista volt, gyenge, 0 kreativitással.”

A Nők Egymásért mozgalom a Rajtad csattan kampányban szeretné ösztönözni a szerkesztőségeket, hogy változtassanak a gyakorlaton, és a nőknek a jövőben többé ne kelljen rossz szájízzel fejteni a rejtvényeket. A kampány https://rajtadcsattan.hu weboldalán számos példa található a rossz gyakorlatra. A szervezet célja, hogy elinduljon egy valódi, mai párbeszéd, valódi, mai nőkkel arról, hogy milyen poénok lennének viccesek a rejtvényfejtő nőtársadalomnak.