Mikor kezdődik pontosan a nyári időszámítás?

Borítókép: Mikor kezdődik pontosan a nyári időszámítás? Forrás: Getty Images
Lehet, hogy már beírtad a naptáradba, de ha még nem, most megteheted: ekkor indul a nyári időszámítás 2023-ban.

Bár okoseszközeink már maguktól átállnak, azért sokan tartunk otthon olyan órákat, amelyeket kézzel kell átállítani, ha a téli vagy a nyári időszámítás elkezdődik. Ha ez elmarad, szinte bárkivel előfordulhat az óraátállítás utáni napokban, hogy „nem jó órát néz”, emiatt elkésik vagy túl hamar ér oda egy találkozóra. De egyébként sem árt tudni, mikor állítjuk egy órával előrébb vagy hátrébb az órákat, hogy testileg-lelkileg egy kicsit felkészülhessünk rá – főleg, ha téged is megvisel az óraátállítás.

Mikor kezdődik a nyári időszámítás 2023-ban?

„A nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart”
foglalja össze az alon.hu.

Ez idén azt jelenti, hogy 2023. március 26-án vasárnap hajnali 2 órakor kell egy órával előbbre állítani az órákat, hajnali 3 órára. Amikor pedig majd visszatérünk a téli időszámításra (idén ez október 29-én várható), akkor hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára.

Két egyszerű tipp, hogy felkészültebben várd az óraátállítást

A nyári időszámítás kezdetével egy teljes órát elveszítünk az éjszakai alvásból. Hogy ez minél kevésbé viseljen meg, próbálj már az óraátállítást megelőző napokon kicsit előbb lefeküdni és korábban kelni, és biztasd erre a családot is. Emellett jót tehet, ha többet vagytok a jó levegőn és természetes fényen, ami segítheti a jó alváshoz fontos melatonin hormon termelődését.

Forrás

Hogy könnyebben viseld az óraátállítást, nézd meg a lenti galériánkat is!