12 gyereket adoptált a világ minden tájáról, hogy bebizonyítsa: a rasszizmus nem velünk született - Josephine Baker, a történelem első sztárja

josephine baker micsoda nők voltak Forrás: Getty Images
A Micsoda nők voltak! podcastunk legújabb részében Josephine Bakerről meséltünk.

21 éves korára a történelem gyakorlatilag első sztárja lett az a színesbőrű afroamerikai kislány, akinek pontosan azt se tudni, hogy ki volt az apja, szörnyű, traumatizált gyermekkora volt: az anyja eldobta magától, aztán saját cselédjeként használta, verte és bántalmazta. Ő Josephine Baker, akire manapság a franciák elsőszámú sztárjaként emlékszünk vissza, aki mint énekes-táncos-színésznő vált ismertté.

Ám több is volt ennél az ezerarcú kaméleonnak számító nő. Josephine ugyanis aztán a második világháború alatt az ellenállásnak dolgozott, és kémkedett, ezért aztán az első és egyetlen afroamerikai nőként megkapta a legmagasabb francia katonai érdemrendet, a Croix de Guerre háborús keresztet. Ezt követően pedig az anyaság vált élete középpontjává, ám mivel nem lehetett neki saját, örökbefogadott 12 gyermekeket, de ráadásul a világ 12 különböző pontjáról, különböző kultúrákból és különböző bőrtípusú gyermekeket. Hogy tényleg azért tette-e ezt, mert az anyaságra vágyott, vagy inkább ezzel akarta bemutatni a világnak, hogy a rasszizmus nem velünk született tulajdonság?

Többek közt erről is beszélünk ebben, a Josephine Bakerről szóló részben, amit akár itt rögtön meg is hallgathattok:

Hallgasd meg az ebben a részben említett korábbi adásaink, nőink történetét is:

És ha megnéznéd, hogy nézett ki Marilyn Monroe, mielőtt szexszimbólum lett, kattints galériánkra: