Miből születik a vállalkozás? - Ruzicska Erzsébet, a KőPakk megálmodója meséli el történetét

Sokszor a kötelezően megoldandó feladatokból születnek a legjobb ötletek. Pontosan ez történt a KőPakk esetében is másfél évvel ezelőtt.

Neked is elfárad a lábad egy-egy hosszabb nap után? Vágynál egy jó talpmasszázsra, de se időd, se pénzed nincs rá?

A #vegyélhazait oldalon böngészve egyszercsak szembejött velem egy jól kinéző lábpárna, aminek még egészségmegőrző szerepe is van. A csodás termék mögött egy Édesanya áll, aki a lassan öt főre bővülő család mellett kezdte el építeni vállalkozását. Olvasd el Ruzicska Erzsébet válllakozásának történetét.

Mikor kezdtél el vállalkozni? Egyátalán honnna jött az ötlet?

Nagyjából másfél éve eltöltöttem egy „magányos” (értsd gyereknélküli) hétvégét, aminek a fő projektje egy itthon összedobandó lúdtalpszőnyeg volt. Erős motivációval rendelkeztem: egy ortopéd szakorvos javasolta, hogy a kislányommal mindketten lábtornázzunk, és a lehető legtöbb időt töltsük mezítláb természetes talajon. Mivel a lábainkat nem akartam kitenni a téli hideg időjárásnak, ezért maradt a beltéri megoldás. Az akkor elérhető lúdtalpszőnyegek nem fogtak meg, mert amellett, hogy nagyon drágák, némelyek ráadásul járhatatlanok voltak, mind műanyagból készültek. Azon agyaltam, hogy teszek egy próbát az itthon fellelhető alapanyagokkal, és előállítok egy kompakt és tiszta, kavicsokból készülő ökoszőnyeget. A pillanat pedig, hogy ebből vállalkozás is lehetne, az néhány héttel később történt, a sokadik pozitív visszajelzés (óó, légyszi nekem is csinálj egy ilyet!!) után. Ekkor nekiálltam tökéletesíteni a prototípust, lassan kiforrottak a részletek is. Azóta egyre jobban megvagyok győződve róla, hogy ez egy fontos ügy. Fel kell hívni a figyelmet a természetes talajtól való távolságunkra, és az ezen való járkálás jótékony hatásaira. Fontosnak tartom, hogy lehetőséget adjak arra, hogy a gyerekek dolgoztassák a talpizmaikat, a felnőttek, sportolók pedig részesülhessenek a mindennapi talpmasszázsból, felfrissülésből.

Vállalkozó Édesanyaként, hogyan tudsz ennyi mindent menedzselni? Hogyan osztod be az időd a család mellett?

A családom jelenleg két gyerkőcből (2 és 4 év), egy pocakban lakóból és a férjemből áll. A nagyszülők többszáz kilométerre laknak tőlünk, így a mindennapokban ez a csapat, tehát szinte minden percet be kell osztanom. A 2020-as hullámvasút év nekem felívelést hozott: a férjem szinte az első perctől fogva itthonról dolgozik, ezért a legnehezebb pillanatokon osztozunk, valamint az általam beosztható saját időm is megnőtt: a gyerekek szinte teljes alvásidejét varrásra, menedzselésre, fejlesztésre tudom fordítani. Ezenkívül az elmúlt hónapok alatt kialakultak a KőPakk-rutinok is: vannak gyerekekkel vagy mellettük végezhető feladatok, mint például a kavicsok gyűjtése, mosása vagy a csomagolás. Ha szerencsém van, az anyagok kiszabása is beleférhet egy nyugodtabb pillanatba.
Sok vállalkozó anyukával ellentétben nekem az éjszakák, a gyerekek elaltatása utáni órák nem telnek munkával, muszáj kipihennem magam, úgyhogy mi a kicsikkel fekszünk.

Még arra vagyok kíváncsi, mik a terveid? Miket szeretnél elérni a KőPakk-kal?

Azért szeretem nagyon a KőPakkot, mert teljes vállszélességgel mögé tudok állni: mindennapos jót okozok az embereknek, akik szinte észrevétlenül foglalkozhatnak saját és gyermekeik egészségével. Szerintem épp ezért tudok egy-egy hullámvölgy után újult erővel nekiállni: szeretném felfuttatni ezt a szerelemprojektet, kíváncsi vagyok, hogy saját erőmből mire elég ez az ötlet. Erős motiváció, hogy minél több helyre eljusson ebből az egyszerű, de nagyszerű, ötletes szőnyegből.
Hosszabb távú terveim között van a kézműves/kisipari jelleg megtartása de a külföldi értékesítés is szerepel. Amennyiben eljutok odáig mindenképp ki kell építenem egy céget. Most aztlátom, tapasztalom, hogy ezt egyedül nem lehet megvalósítani. Továbbá szeretném magam még ebben a témában fejleszteni, mélyebb anatómiai ismeretekre szert tenni.

Nézzétek meg galériánkat, miért is érdemes odafigyelni a mezítlábas sétákra!