Borítókép: Példaképek, mentorok és elrettentő példák - Dobogós helyen Ferenc pápa és Angelina Jolie Forrás: GettyImages

Példaképek, mentorok és elrettentő példák - Dobogós helyen Ferenc pápa és Angelina Jolie

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek az életében volt olyan személy, aki így vagy úgy, de nagy hatással volt rá, gondolataival, figyelmével, támogatásával vagy akár a viselkedésével megváltoztatta az élethez és önmagához való viszonyát, világszemléletét. Aki ablakot nyitott valami újra, vagy valami olyasmit tanított meg, aminek aztán az életben nagy hasznát vette. Mutatjuk, a Times listája és a kutatások alapján kik a legcsodáltabb emberek és ehhez képest nekünk, az ÉvaMagazin.hu szerzőinek életén kik hagytak maradandó lenyomatot.

A Times listája alapján a legjobban csodált ember a világon a Microsoft első embere, Bill Gates. Több országban Ferenc pápa és Angelina Jolie is a dobogós helyek valamelyikére került, az összesített harmadik helyen Putyin orosz elnök, míg a 17-en Erzsébet királynő áll.

A Mediameter kutatásában a családtagok is előkelő helyen szerepelnek, mint csodált személyek: tíz válaszadóból kettő valamelyik családtagjára, tanárára, barátjára és ismerősére tekint példaképként, valamivel kisebb hányaduk ismert sztárokat, hírességeket, celebeket nevezett meg, míg nagyjából egytizedük civil szakmák képviselőit, például tűzoltókat választott.

A tapasztalatok szerint a távoli, az elérhetetlenség homályába vesző hírességeknél sokkal nagyobb hatása lehet életünkre a tanároknak, közelünkben élő embereknek.

Összegyűjtöttük, hogy nekünk, az ÉvaMagazin.hu szerkesztőinek kik voltak a példaképei vagy éppen elrettentő példái! Ha kíváncsi vagy a tapasztalatainkra, kattints a galériára!