Melyik a legnagyobb hímtaggal rendelkező állat?

Borítókép: Melyik a legnagyobb hímtaggal rendelkező állat? Forrás: Getty Images (Jacky Parker Photography)
Sokan kíváncsiak arra, hogy mekkora a péniszük egy átlagos férfihoz képest, de kevesen hasonlították össze péniszük hosszát állatokéval. Első körben az állati hímtagok különbözőségét tisztába tenni. De mégis melyik a legnagyobb hímtaggal rendelkező állat? Utánajártunk!

Sokan kíváncsiak arra, hogy mekkora a péniszük egy átlagos férfihoz képest, de kevesen hasonlították össze péniszük hosszát állatokéval. Feltehetően azért, mert nincs erről információjuk. Melyik a legnagyobb pénisszel rendelkező állat? - merülhet fel a kérdés, melynek megválaszolásához érdemes az állati hímtagok különbözőségét tisztába tenni.

Az egyszerűség kedvéért tekintsük úgy, hogy a pénisz olyan szerv, amelyet egy nőstény vagy hermafrodita testébe helyeznek be, hogy spermát szállítson.

Külső pénisze csak az emlősöknek van. Hüllőknek nincs külső nemi szervük, de két heréjük a testükbe ágyazódott be. A hímnek van egy nemiszerve, amely lehet pénisz (teknősök, krokodilok) vagy egy pár csőszerű nemiszerv (hemipénisz), amit gyakran két dudorként lehet látni a kloáka mögött, a farok tövében. A pénisz vagy a hemipénisz nem érintkezik a vizelésre használt szervvel, ez kizárólag szaporodásra használt szerv.

A madarak nagy része elveszíti embrionális korban elveszíti a péniszét, ez alól a jelentős méretű pénisszel rendelkező récék és emuk a kivételek (egyes récéknél és ludaknál például a test nagy részét elfoglaló, akár 20 centimétert is meghaladó, bonyolult alakú pénisz fejlődik ki). A madaraknál a párosodás a kloákák összeérintésével zajlik, és a hím a tojó kloákájába fecskendezi be az ivarsejtjeit. A kloáka a kétéltűek, hüllők, madarak és néhány emlős közös emésztő-, szaporító- és kiválasztószervi nyílása.

Kétéltűeknek, csontoshalaknak nincs pénisze. Porcoshalaknak pedig álpénisze van. Gerincteleneknek pedig gyakorlatilag nincs, csak egy péniszt helyettesítő testrész, például a polipnál egy kar. A kagylónak nyúlványaik vannak, ami nem fallosz.

A hím póknak sincs hímtagja. A hím pókok a spermát egy rövid lábszerű szervben, a tapogatólábban tárolják, amelyet a párzás során a női nemi szervekbe helyeznek. A tapogatólábat nemcsak párzásra, hanem az érzékelés segítésére és a táplálkozásra is használják.

Emlősök, erszényes állatok, lovak, hiénák, emberek stb. esetében a péniszben lévő barlangostestek játszanak szerepet az erekcióban, amikor ezek vérrel megtelnek, behelyezhető keménységet biztosítanak. Ez a módszer azonban bizonyos esetekben sérüléssel, vagy nem megfelelő harci készültséggel járhat a természetben, így az emlősök egy részében péniszcsont alakult ki, biztosítva a pénisz keménységének sikerét.

Mekkora az akkora?

Tisztán a pénisz hosszát számítva az abszolút győztes a kék bálna, amely egyben a bolygó legnagyobb állata is, 2,4-3 méteres hancúrléccel. Azonban a hosszához képest vékony, és nagyon megnyúlt alakú, átmérője mindössze 30-36 cm. Egyébként a kék bálna hímtagja testhosszának körülbelül egynyolcada, míg az embernél ez a magasság egytizenketted része.

Az elefánt pénisze, amely a legnagyobb szárazföldi állat, legfeljebb 1 méteres.

A tengerimakk kagylónak néz ki, de tulajdonképpen rákféle, mint a garnélarák. Az alapvetően egyhelyben éldegélő és nem mozduló tengerimakkok önmagukban is képesek szaporodási tevékenységre, de általában a szomszédos egyedekkel párosodnak. Ehhez a tengeri makkok nagyon hosszú, cső alakú péniszt használnak. Azaz ki kell nyújtaniuk a péniszüket a hozzájuk közeli egyedekre, és ejakulálniuk kell, miközben a sziklához tapadnak, így a pénisz hossza körülbelül nyolcszorosa a testhosszuknak.

Egy másik állat, amelynek a testhosszához képest nagyon hosszú a pénisze, a vadkacsa. A madaraknak általában nincs péniszük, de a kacsáknak van, amely feltekerhető, mint egy tömlő.

A vadkacsának nagyon hosszú a pénisze, a kifejlett példányoknak nagyjából 36-42 cm hosszú, de az átlagos méret is 20 cm.

A lábasfejűeknél (például a polip és a tintahal), a pénisz szerepét a karjuk veszi át, sőt ahol a hímek sokkal kisebbek, mint a nőstények, az amputált hímtag/kar a női nemi szervekben marad, hogy megtermékenyítse a tojást.

Egy másik furcsa hímtaggal rendelkező állat a hangyászsün. A hímnek négyágú pénisze van, a nősténynek pedig két méhe van. Párzáskor a hímek a négy pénisz közül kettőt használnak a nőstények megtermékenyítésére.

Az „elvileg leghosszabb pénisszel rendelkező állat” az arányokat tekintve a Csendes-óceán nyugati és déli részén élő Chirimen tengeri csiga. A chirimen tengeri csiga pénisze körülbelül 3 cm hosszú. Ezek az állatok hímnősek és a párzás alatt mindketten megtermékenyítik egymást, úgy, hogy egymás mellett maradnak és mindkettő a hím nemzőszervét a másik női ivarszervébe helyezi. Ezt követően a pénisz letörik, de „csak” a külső 1 cm-es része, a maradék két centiméter az állat testében felcsavarva várja a regenerálódást. Merthogy 24 órával később az egy centiméteres rész visszanő.

Azaz, ha a letörés és a regenerálás két héten keresztül rendszeresen zajlana, akkor ennek a kis állatnak a pénisz „összhossza” elérné az emberét, egy év alatt felülmúlná a kék bálnáét, 40 milliárd év alatt pedig annyi lenne mint a Föld és a Nap közötti távolság.

A galériában olyan híres férfiak jelennek meg, akikről azt pletykálják Hollywoodban, hogy kicsi a péniszük.