Már több mint 1300 baba halálát okozta a brazil mutáció - Az orvosok szerint ennek több oka lehet

Borítókép: Már több mint 1300 baba halálát okozta a brazil mutáció - Az orvosok szerint ennek több oka lehet Forrás: GettyImages/ Viktorcvetkovic
Hiába hangsúlyozták sokáig a szakértők, hogy a gyerekekre nem veszélyes illetve csak könnyebb lefolyású megbetegedést okoz a koronavírus fertőzés, Brazíliában mégis már ezernél is több csecsemő halt meg Covid-19-ben. Ráadásul a helyi orvosok szerint ez a szám jóval magasabb lehet a valóságban. A BBC oknyomozó riportban járt utána a valóságnak.

A Brazíliában tanárként dolgozó Jessica Ricarte éveken át hiába reménykedett gyermekáldásban, a termékenységi kezelések, a beültetések sorra kudarccal végződtek és már-már feladta, hogy valaha is saját babája lehessen. Ám csodával határos módon mégis teherbe esett és megszületett Lucas.

Aztán jött a Covid és az akkor egyéves Lucas, aki mindig is jó evő volt, teljesen elvesztette az étvágyát. Először Jessica azt gondolta, biztosan fogzik, a nagymamája pedig torokgyulladásra gyanakodott. Miután azonban a kisfiú állapota napról napra rosszabbodott, belázasodott, szédült és egyre nehezebben lélegezett, az édesanya úgy döntött, hogy orvoshoz viszi. Kiderült, hogy Lucas véroxigén-szintje csupán 86%-os, ennek ellenére a Covid-tesztet a szakember feleslegesen tartotta – és akkoriban privát úton még nem lehetett teszthez jutni- és antibiotikumot írt fel. Bár 10 nap múlva a kisfiú állapota javult valamennyit, Jessica érezte, hogy valami nincsen rendben és egyre jobban aggódott. A családja viszont nem igazán értette a félelmeit és lebeszélték róla, hogy visszavigye Lucast a kórházba.

Eltelt pár hét, de Lucas mégsem lett jobban. Ekkor már az egész család érezte, hogy nagyobb a baj, mint azt eleinte gondolták, ezért visszavitték kivizsgálásra, ahol ki is derült, hogy a kisfiú elkapta a koronavírust, ráadásul kialakult nála a MIS-nek nevezett szindróma – sokszervi gyulladás, amely az immunrendszer gyulladásos reakciója a vírusra - aminek következtében a szervezete nagyon legyengült. A kisfiút többször is újra kellett éleszteni, ám míg először sikerült, második alkalommal már nem tudták megmenteni.

Az édesanya azóta a médiában kampányol, hogy minél többen megismerjék a történetüket és még időben felismerjék a bajt és szakemberhez forduljanak. Jessica meg van róla győződve, hogy ha időben megszületik a helyes diagnózis - felismerik, hogy Lucas elkapta a koronavírust- és elkezdik a kezelést, a kisfia még mindig élne.

Brazíliában április közepén lépte át a járvány halottainak száma a 360 ezret és azóta is naponta mintegy négyezren vesztik életüket, ezzel az ország a világ második legnagyobb koronavírus gócának számít. 2020 februárja és 2021 márciusa között legalább 852, kilenc év alatti brazil gyerek halt meg igazoltan Covidban, köztük 518 – egyévesnél fiatalabb- csecsemő. A szakértők szerint azonban a tényleges szám ennek a többszöröse lehet – becsléseik szerint 2060-, egyrészt azért, mert ezt a korosztályt egyáltalán nem tesztelik, másrészt pedig az elmúlt egy évben rengeteg kisgyereket diagnosztizáltak ismeretlen eredetű, súlyos légzőszervi betegséggel (közülük sokat már nem is tudtak megmenteni).

A fiatalok tesztelésének hiánya azért is problémás, mert mire a betegséget diagnosztizálják, addigra már súlyos tüneteket produkálnak és olyankor sokszor a kezelés sem elég hatékony. Persze magyarázat erre is van a kormány részéről: kevés a teszt, így főként azok számára hagyják meg ezt a lehetőséget, akik egyébként is veszélyeztettek, ezen kívül a gyerekeknél sok esetben teljesen atipikus tünetek jelentkeznek, melyek alapján a szakemberek sokáig nem is gondolnak rá, hogy Covid-fertőzésről lehet szó, vagyis könnyű félrediagnosztizálni.

A kiugró fertőzöttségi adatok és a kisgyerekek körében emelkedő halálozási ráta okait a szakemberek folyamatosan kutatják, de nagyon valószínű, hogy a baj legfőbb forrása, hogy rengeteg a fertőzött és sokan még csak nem is tudják, hogy vírushordozók. A nagy számok törvénye alapján ez megnöveli annak a valószínűségét, hogy több az érintett a fiatal korosztályban is. Brazíliában ráadásul rengetegen élnek mélyszegénységben, rengeteg a diagnosztizálatlan krónikus beteg, az alultáplált – már a gyerekek között is- és a rossz higiénés körülmények között, a túlzsúfolt lakóhelyeken, ahol még a betegek izolációja sem megoldható, a fertőzések is hihetetlen gyorsasággal terjednek.

A másik fő probléma, hogy a brazil miniszterelnök az emelkedő fertőzöttség ellenére sem ismeri el, hogy a járvány megfékezésének egyik leghatékonyabb módja a karantén és a lezárások bevezetése lehetne. A gondokat csak tetézi, hogy a koronavírus Brazíliában terjedő mutációja eltér az eredeti, kínai variánstól, annál 2,5-ször fertőzőbb és a 40 évnél fiatalabb korosztályra jelent nagyobb veszélyt. Ezt bizonyítja az is, hogy a kórházakban intenzív kezelésre szorulók 52%-a 40 év alatti.

Gondot jelent az is, hogy átoltottság tekintetében főként az idősekre koncentrálnak, a fiatalok közül csak kevesen kapják meg a vakcinát, ők ráadásul nem is veszik komolyan a betegséget, összejárnak és nem tartják be a szükséges óvintézkedéseket sem.

A szakértők szerint a brazíliai helyzet azért is veszélyes, mert ahol ekkora ütemben nő a megbetegedések száma, ott drasztikusan növekszik az új variánsok és a mutációk kialakulásának kockázata is.

Vannak olyan helyek, ahol csodával határos módon a Covid még nem ütötte fel a fejét. Kíváncsi vagy, melyek ezek?

Kattints a galériára!