A hétvége sztárja: a majális. Te se maradj otthon!

Borítókép: A hétvége sztárja: a majális. Te se maradj otthon! Forrás: Getty Images
Az előttünk álló hétvége sztárjai természetesen a városszerte megrendezésre kerülő majális ünnepségek, de ezen kívül is számos érdekességet tartogat a szombat és a vasárnap is. Ajánlunk egyedülálló programot az építészet iránt érdeklődő gyerekeknek, velünk tarthattok egy szülinapi ünnepségre, és belecsöppenhettek egy igazi római ünnepségbe úgy, hogy még csak elutaznotok sem kell.

Majális 2022

Mint a dalból is tudjuk: „Majálisra menni, jaj, de csuda szép.” S szerencsére idén sem szűkölködünk május 1-jei programokból a fővárosban. A teljes kínálatot megtaláljátok adatbázisunkban, itt csak néhány izgalmas családi eseményt emelünk ki a kínálatból. A Csepeli Retro Majálison a Fogi Színház előadásában megnézhetitek a Süsü, a sárkányt, a Kőbányai Halmajálison Kolompos-mulatságot tartanak. A Rákosmenti Majálison a Zabszalma együttes koncert várja sok más mellett a gyerekeket, a Hofherr-Dutra Gépmajálison pedig veterán autók, modellkiállítás, sőt traktoros felvonulás is szerepel a programban.

Forrás: Szélforgó

Építészeti fesztivál gyerekeknek

Idén tavasszal a Kortárs Építészeti Központ ismét megrendezi Budapest építészeti gyerekfesztiválját ArchiKids-Városálmodók címmel. Az esemény során egyéni és csoportfeladatokkal, küldetésekkel és játékokkal fedezhetitek fel a válaszokat és lehetőségeket a jövő generáció szerepének jelentőségére. A fesztivál idei mottója az időutazás. Avagy hogyan látjuk a várost? - ma, holnap, régen, a jövőben, kintről, bentről, gyerekszemmel, fentről, éjjel, másképp, gyengén, vagy akár más érzékszervekkel. 10:00-16:00 óra között a "NYITOTT STÚDIÓK" programelemként neves építész irodák engednek betekintést munkájukba az ArchiKids_VárosÁlmodók keretében. Izgalmas foglalkozásokkal és programmal várják itt is az érdeklődőket!

Forrás: Szélforgó

Center Színház szülinap

A Center Színház két évvel ezelőtt nagy erőkkel készült a 10. éves szülinapi ünnepség megtartására, de sajnos a nagy eseményt a koronavírus-járvány miatt végül nem tudták megrendezni. Nem adták fel, és kitartásuk elnyerte méltó gyümölcsét, mert most, két évvel később, a 12. születésnapi bulira már egész biztosan sor kerül, méghozzá április 30-án, szombaton. Délelőtt 10 órai kezdettel a színház számos előadására beülhettek, a napot pedig gyerekkoncert és az elmaradhatatlan tortázás zárja.

Forrás: Szélforgó

Időutazás a Skanzenben

Május 1-jén öt tájegységben egész napos vidám és tartalmas kikapcsolódást kínál a szentendrei Skanzen. Retro buszra szállhatnak a látogatók, és tehetnek egy kört a múzeum 60 hektáros területén a Skanzen roburral, mint egykor a néprajzkutatók a falvakban. A programok helyszínén folytatódik az időutazás. A magyar vásári néphagyományt Pályi László tolmácsolásában Vitéz László jeleníti meg. Benépesülnek a múzeum tágas szabad területei, a Nagyréten tollaslabdázhatnak, ugrókötelezhetnek, ugróiskolázhatnak, gumizhatnak, focizhatnak kicsik és nagyok. Májusfa állítás, óriásbuborék fújás, papírsárkány eregetés színesíti a programokat. A kézműves helyszíneken szélforgót, papírsárkányt, ujjbábot, similabdát lehet készíteni, de nem marad el az anyák napi ajándék sem.

Forrás: Szélforgó

XXXI. Floralia – Római tavaszünnep

2022-ben két év kihagyás után, immár 31. alkalommal kerül megrendezésre Budapest egyik legrégebbi kulturális eseménye, a Floralia, amely a római hagyományokat felidézve kínál háromnapos feledhetetlen szórakozást a látogatók széles rétegének. A rendezvény helyszíne, az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja autentikus miliőt kölcsönöz a mára már fesztivállá nőtt eseménynek. A Floralia megfogható közelségbe hozza a klasszikus antikvitást és élményszerűen mutatja be római kori kulturális örökségünket, amely során a kísérleti régészet, élő történelem, zene- és táncművészet, színház és gasztronómia egymás mellett érvényesül.

Egy szép szokás, ami május hónaphoz köthető: a májusfa állítás. Nézegess képeket galériánkban a legszebb májusfákról!