Lehet, hogy megtalálták a rettegett bölcsőhalál okát

Borítókép: Lehet, hogy megtalálták a rettegett bölcsőhalál okát Forrás: Pexels.com/Dominika Rosclay
Úgy tűnik, egy ausztrál kutatócsoport azonosíthatta a hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome, azaz SIDS) okát. A korszakalkotó felfedezés hozzájárulhat, hogy egy nap kevesebb baba haljon meg teljesen váratlanul.

Minden szülő rémálma, hogy látszólag teljesen egészséges kisbabája elalszik és egyszer csak nem ébred fel – idézi az IFL Science című lap Dr. Carmel Harringtont, az ausztráliai Westmeadi Gyermekkórház munkatársát; a kutatócsoport vezető orvosát. Harrington maga is csecsemőhalál következtében vesztette el gyermekét 29 évvel ezelőtt; munkásságát akkor a jelenség kutatásának szentelte.

Az SIDS az egyévesnél fiatalabb, látszólag egészséges gyermekek hirtelen halálát jelenti. A csapat arra jutott, hogy a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim szintje jelentősen alacsonyabb azoknál a gyermekeknél, akik SIDS-ben hunytak el. A BChE az agy izgalmi folyamatában játszik szerepet, ezért

az enzim hiánya csökkentheti a csecsemő ébredési vagy reagálási képességét, ami növeli a bölcsőhalál kockázatát.

A szakértők 722 olyan vérmintát elemeztek, amelyeket egy nagyobb program keretében, szüléseknél gyűjtöttek be. A kutatók bölcsőhalálban elhunyt babák és az egyéb okból meghalt csecsemők, illetve a tíz életben maradt gyermek esetében vetették össze a BChE szintjét. Az adatok tükrében Harringtonék úgy vélik, hogy a babáknál érdemes monitorozni az enzimet, hogy fel lehessen ismerni az SIDS esetleges kockázatát. A csapat következő célja annak felmérése, hogy van-e módszer a BChE-szint növelésére - számol be az IFL Science.

Babanézőbe készülsz a barátnődhöz? Íme az újszülött-látogatás 10 aranyszabálya, amit jó, ha szem előtt tartasz