Lesz? Nem lesz? Lackfi János novellája

Borítókép: Lesz? Nem lesz? Lackfi János novellája Forrás: pexels/On Shot
Novella egy vendégségről és a várakozásról.

Május 31-től már megvásárolható a 2023-as nyári Éva magazin!

Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT! Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

Egész évben olvasnivaló! ÉVA magazin 4 lapszámos nyomtatott előfizetés most ALL ACCESS ajándék digitális archívum hozzáféréssel a korábbi Éva lapszámokhoz.

Barbara a konyhában tevékenykedett, mikor Kálmán hazaért. A férfi felakasztotta kulcsát, ledobta a cipőt, papucsba bújt. Megütötte orrát a szag. Uh, lábat kell mosnia a vendégek miatt. Meg Barbara miatt is. Hátha. Nahát, pedig használ cipődezodort. Barbara szerint lábdezodort is kellene. A csupasz bőrére. Az külön dolog. Kálmán múltkor próbált keresni a DM-ben, de csak cipőhöz való volt. Lábizzadásgátló sajnos épp nincsen, világosította fel a kis hölgy.

Barbarát ilyenkor már körülvette a kis üvegbuboréka. Olaj sercegett, húsklopfoló duhogása hallatszott, zöldségek halomba aprítva a pulton. Kálmán köszönt, nem jött válasz. Nem lesz itt semmi, gondolta kesernyésen a férfi. Majd néz egy filmet. Beakasztotta a kabátját a szekrénybe, közben kinézett az ablakon. A szomszédasszony könnyű, kis színes ruhában, klaffogó papucsban rendezkedett a tornácon. A spinning jó alakot csinál, gondolta Kálmán.

Szájában összefutott a nyál. Szereti a lasagnét. A vendégséget kevésbé. Ám a neve kuss, elvégre az ő anyukája jön azzal az édes Tiborral, az élettársával. Barbara most végül is az ő kedvéért sürgölődik ennyire. Á, nem lesz semmi. Barbara behergeli magát fokozatosan, és estére már síkideg az egész nő. Köszönhetően Kálmán drágalátos anyukájának, akit a franc akart vendégségbe hívni. Csak nem lehet megúszni. Nem is az a gond. Jönnek, hát jönnek. Csak Barbara perfekcionizmusa, hogy minden tökéletesen sikerüljön. Tényleg csodásan főz, de bár főzne kicsit kevésbé csodásan. Hiába bizonygatja Kálmán, hogy minden oké, omlós, aminek omlósnak kell lennie, vajpuha, aminek vajpuhának kell lennie, ropogós, aminek ropognia kell.

Nem úgy van az. Nyilvánvalóan azért hízeleg, mert akar valamit. Tuggyukmit. A szomszédasszony virágot locsol. Húsos, nagy szirmok, tobzódás minden cserépben. Kálmán sóhajtott. Az alkalmazkodás. Segít a túlélésben. Barbara mögé slisszolt, a derekára tette a kezét. Azasszony nem ugrott el. Mégiscsak lesz itt valami este.
Forrás: pexels/Anna Shvets

Olyan lazannya, hogy azannya! Kálmán ezt a poént nem hagyná ki. Pláne, hogy az anyja is itt lesz vendégségben. Barbara sziszegve szűrte a foga közt, hogy ne macerálja, mert elromlik a mascarponés krém. Nagyon figyelnie kell. Mégse lesz este semmi. Azért megpróbálni meg lehet. Hátha mégis úgy alakul.

Kálmán ismeri a dörgést. Megkérdezi, felvágja-e a gombát. Jaj, azt Barbara megköszönné. A tövét vágja le. Ahol koszos, tisztogassa. Ahol hibás, vágja ki. És kettőbe szelje. A nagyobbakat négybe. Kálmán nyeregben érzi magát. Doboz csiperke, mossa, vagdalja. Lesz itt még este ez meg az. Jaj, nem igaz, óvatosan, mit szerencsétlenkedsz már, összetöröd! Förmed rá Barbara, és ez nem jó jel. Nem lesz itt semmi, csak hó és halál. Kálmán kedvetlenül aprítja a gombát. Nem tud ő jó pontot szerezni. Viccelsz? Ebben a házban? Átadom a sütistálat Vicának, épp virágot locsol, jegyzi meg Kálmán. Várj, adok bele három mandarint. Nem fogok külön sütni, csak hogy viszonozhassam a szívességet. Amit nem is kértem. Finom volt a süti, felelte Kálmán, kedves tőlük. Agyrém ez a szomszédolós udvariaskodás, húzza el a száját Barbara. Ne ragadj kint, kell a segítség!

Már hogy ragadna kinn! Csak átadja a kerítésen. Trécselnek pár szót, Barbara bármikor kinézhet, Kálmán nem szeretne priuszt szerezni. Hátha lesz még este valami. Vicának rekedtes a hangja, mint egy bluesénekesnőnek. A borzongás futkos az ember hátgerincén. A színes szövet is jól áll rajta. Vajon a férje ugyanígy kombinál? Lesz, nem lesz? Nyaranta, mikor az ablakok a hőség miatt tárva-nyitva vannak, nagy hancúrozás hallatszik át. Barbara olyankor már általában alszik. Kálmán meg irigykedik. Hacsak nem volt valami aznap este. Mossa a salátát, kisimítja a zöld leveleket. Jaj neki, ha bogárka vagy némi föld marad a redőkben, és a vendég foga alatt roppan. Szép a salátalevél, porcogós, erezett, érzéki. Mondjuk ha lenne este valami. Szereti simogatni a salátalevelet. És Barbarát is. Szeretné. Talán este.

Galériánkban pedig híres mérgező párokat találsz a világirodalomból!