Lackfi János: "Akkor is olvastam volna, ha agyonvernek miatta"

Borítókép: Lackfi János: "Akkor is olvastam volna, ha agyonvernek miatta"
Megjelent az Apnoé zenekar és Lackfi János közös lemezanyaga, ami egy kötelező olvasmányt, Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig-ját dolgozza fel. A 101 éve megjelent, emberséget és tisztaságot felmutató önéletrajzi vonatkozású regényének színpadi adaptációjához, Lackfi János dalszövegeivel írt színes-szagos dalokat az Apnoé zenekar. Ennek apropóján egy rövid interjúra csíptük el az ismert költőt.

Egyre nehezebb rávenni a gyerekeket az olvasásra. Pláne a kötelező olvasmányokéra. Azzal, hogy megfilmesítenek vagy zenésítenek egy klasszikust, elérjük, hogy tudja, nagy vonalakban miről szól az adott mű. De ön szerint ezek hozzásegítenek ahhoz, hogy aztán kézbe vegyék és el is olvassák az eredeti művet?

Egyszerűbb a dolog, mint hinnénk. Ha egy sztori jó, akkor meséljük tovább! Ahogy egy jó viccet, anekdotát is. Minél több formában, röviden, hosszan, szóban, dalban, reppelve. A gyerekeinknek is. Úgy, hogy értsék. Nem azért, mert kötelező, hanem mert jó. Mert elmond rólunk valami fontosat. Az Egri csillagok a leleményesség és a küzdés fontosságáról. A Kincskereső a lelkiismeretről. A Pál utcai fiúk a közösség erejéről. A Légy jó mindhalálig az önmagunkért való kiállás szükségességéről.

Nagy a nyomás az ilyen klasszikus művek átírásakor? A "méltó lesz-e rá..." gomb bekapcsol?

Nem vizsgának fogom fel, hiszen idestova harminc éve alkotok, publikálok, mondhatni profinak kell lennem. Ez sokkal inkább játék és örömzene. Megtisztelő, hogy kicsit magyarázva, kicsit tömörítve én mesélhetem tovább egy-egy fontos mű lényegét a következő generációnak. Bízom benne, hogy magával sodorja őket a történet.

Volt a könyvben olyan rész, ami esetleg most mondott/adott újat önnek? Most gondolkodtatta el?

Hát persze, nagyon másként olvastam, mint gyerekként. A legtöbb mai diák kiakad a regényen, hiszen mekkora lúzer már ez a Misi, azt csinálnak vele, amit akarnak, nehogy már ő legyen a példakép. Innen indulhat egy pompás beszélgetés, ha a tanár nem ijed meg vagy nem háborodik fel rögtön... Na, csibéim, vajon mitől is lúzer és mitől májer valaki? A vastag aranylánc, az izmok, a nagy duma minden? És mit csináljon, akit a többiek beszorítanak önmagába, hogyan törjön ki, hogyan mutassa meg az igazságát! Nagyon fontos téma egy kattintásvadász világban!

Az EvaMagazin.hu-nak korábban azt nyilatkozta, falta a kötelezőket (is), már jóval előbb olvasta azokat, mint kellett volna. Volt esetleg kedvenc kötelező olvasmánya? Ha igen, melyik?

Szinte nem is tudok választani, mind beszippantott. Nem voltam átlagos gyerek, akkor is olvastam volna, ha agyonvernek miatta. Emlékszem, torkomban dobogó szívvel követtem végig a kalandokat, ott voltam Nemecsekkel, Misivel, Ladó Gyula Lajossal és a többiekkel. Az egész világ átváltozott körülöttem Tüskevárrá, kollégiummá, egri várrá, grunddá.

Film feldolgozásnál is mindig megkérdezik, úgyhogy nem hagyhatom ki: előbb a könyv utána a dalok vagy fordítva?

Remélem, hogy a dalok és a színpadi változat sokaknak kedvet csinálnak az olvasáshoz. Csináltam volna "újragombolt", vagyis átírt változatot is, akár a Kincskereső esetében, de idő híján most nem jött össze. Talán a jövőben!

Milyen kötelező olvasmányokat ajánl egy általános iskolás tanárnő? Galériánkban mutatjuk!