Kinek íródott Beethoven 'Für Elise' című darabja? Elise-nek egyáltalán?

Borítókép: Kinek íródott Beethoven 'Für Elise' című darabja? Elise-nek egyáltalán? Forrás: Fénylabor
Vajon kinek íródott a zeneszerző leghíresebb darabja? Elise volt egyáltalán az a bizonyos hölgy?

11 év zongorázás után azért nem lettem zongorista, mert sokkal jobban érdekelt mindig is, hogy miért, milyen körülmények között íródott egy bizonyos mű, mint az, hogy jól eljátsszam. És egyébként már akkor is jobban ment számomra ezeknek a dolgoknak a leírása, mint a darabok eljátszása. :)

Ludwig van Beethoven Für Elise című zongoradarabjának a háttérsztoriját például imádom. Mindhármat. Jó, lehet, hogy valójában azt szeretem igazán benne, hogy még mindig nincs meg az igazi történet, lehet kutakodni, várni az új fejleményeket.

Az van ugyanis, hogy adott ez az egyébként csodálatos zenemű, amit a szerző halála után pontosan 40 évvel adtak ki, miután Ludwig Nohl zenetörténész megtalálta (az azóta elveszett) eredeti kéziratot és lemásolta.

Akkor még senki nem tudta, hogy ki lehetett Elise, ám mivel gyorsan népszerű lett a darab, mindenkit kíváncsivá tett a dolog: vajon ki lehet Elise? Mielőtt rátérnék erre, itt ragadnám meg az alkalmat elmondani, hogy szerintem egyáltalán nem azért olyan népszerű ez a mű, mert olyan butácska és könnyű eljátszani, még akár egy kezdőnek is.

Beethoven 25. (a-moll) bagatellje azért olyan népszerű, mert gyönyörű!

Na de visszatérve Elise rejtélyére: az első teória szerint Elise valójában nem is Elise volt. (Meg egyébként a darabot nem is Beethoven írta... de ez már egy másik sztori. ) Az 1810 környékére datált darab állítólag a szerző titokzatos ideáljának, Therese Malfattinak szólt, azaz ami szerint nem is Für Elise, hanem Für Therese a zongoramű valódi címe.

Egy másik német zenetudós, Klaus Martin Kopitz szerint viszont Elise tényleg Elise volt, méghozzá Elisabeth Röckel, aki egy szoprán énekesnő és akivel Beethoven Bécsben ismerkedett meg 1807-ben, amikor a nő bátyja, aki tenorénekes volt, Florestant énekelte a Fidelioban. És bár a bécsi körökben Elise-ként ismert nő 1810-ben egy másik zeneszerzőhöz, méghozzá Beethoven örök riválisához, Hummelhez ment feleségül, amikor a darab állítólag íródott, nagyon közel álltak egymáshoz Beethovennel.

A legfrissebb kutatások szerint - pontosabban Rita Steblin kanadai zenetudós utánajárása alapján - Elise egy regensburgi nő volt: Elise Barensfeld kamaraénekesnő. Ez az Elise állítólag Johann Nepomuk Mälzel hangszertervezővel élt élettársi viszonyban, aki Beethovennek jó barátja volt, tehát rajta keresztül ismerhették is egymást és lehet, hogy tényleg ő az a bizonyos Elise.

Hogy kiderül-e valaha, hogy ténylegesen kicsoda Elise (már ha tényleg Elise...), nem lehet tudni. De én most bíztatok mindenkit ennek a csodás darabnak a meghallgatására. Ne unjuk, ne utáljuk, hiába folyik is a csapból és az összes kapucsengőből. Tényleg igazi remekmű!

Szereted megismerni a művészek életét? Íme galériánkban 7 életrajzi film zenészlegendákról: