Borítókép: Mi volt az utolsó kívánsága Fülöp hercegnek? Károlyhoz intézte utolsó szavait Forrás: GettyImages/Tim Graham

Mi volt az utolsó kívánsága Fülöp hercegnek? Károlyhoz intézte utolsó szavait

Régóta volt feszült a viszony Fülöp herceg és fia, Károly herceg között, de az apa halála előtti utolsó napokban újra közel kerültek egymáshoz. Olyannyira, hogy utolsó kívánságát is Károllyal osztotta meg. Ezek voltak Fülöp utolsó, hozzá intézett szavai.

2021. április 9-én új időszámítás vette kezdetét a brit királyi családban: elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet társa, fő támasza. A herceg kérése volt, hogy az otthonában, szeretteitől körülvéve búcsúzhasson el tőlük.

Edinburgh grófja pár héttel ezelőtt került kórházba szívproblémákkal, és akkor már az egész család tudta, hogy Fülöpnek legfeljebb pár hete van hátra. Biztonsági okokból kifolyólag azonban a királyi családból csak Károly látogathatta meg a betegágyánál és így került sor a nagy kibékülésre. Köztudott volt, hogy apa és fia viszonya az utóbbi években nem volt teljesen felhőtlen. A drámai események hatására azonban érzelmileg újra nagyon közel kerültek egymáshoz.

Így történhetett meg, hogy utolsó szavait is fiához, Károlyhoz intézte:

Most rajtad a sor! Te vagy a rangidős, neked kell a családot vezetned és a Királynő legfőbb támaszának lenned.
mondta Károlynak, aki egy megható videóban számolt be édesapja utolsó óráiról.

Fülöp arra is megkérte Károlyt, hogy vigyázzon édesanyjára, Erzsébetre: „Vigyázz a Királynőmre, ha én már nem tudok rá vigyázni többé!”- szóltak Fülöp herceg Károlyhoz intézett utolsó szavai.

Erzsébet most különösen sérülékeny, hiszen több mint 70 évet éltek le együtt és igazi társai voltak egymásnak. Ahogy a Királynő egyszer Fülöpről fogalmazott:

„Ő az én erőm és támaszom.”

Most Károlyon a sor, hogy átvegye ezt a feladatot és ott legyen édesanyja mellett minden fontos pillanatban.

Nem titok, hogy Fülöp és Károly kapcsolata sosem volt konfliktusmentes. Már Károly gyermekkorában is megmutatkoztak apa és fia között a habitusbeli különbségek, amelyeket később a világnézetük gyökeres eltérése csak még tovább tetézett.

Fülöp- talán tengerésztiszti múltjának köszönhetően - ellenezte a babusgatást és nagyon szigorú nevelési elveket vallott, amelyektől Károly gyermekként nagyon szenvedett. Ezt az elhanyagoltság és nem-szeretettség érzést csak fokozta, hogy a királyi pár rengeteget volt távol hivatalos elfoglaltságaik miatt, így Károlyt gyakorlatilag a dadái nevelték fel.

„Amire gyermekkoromból emlékezek, az a hiány, hogy édesanyám sosem volt elérhető.”- emlékezik vissza kisgyermekkorára Károly.

A szülők lemaradtak szinte minden fontos pillanatról: ahogy Károly járni tanult, beszélni kezdett és ahogy nyílni kezdett számára a világ. Ezt a fiuk a mai napig sem tudta megbocsátani nekik.

Később, amikor Károly ifjúkorba ért és már önálló véleménye volt mindenről, apa és fia heves vitákban csaptak össze eltérő gazdasági és politikai nézeteik miatt. A kapcsolatuk olyannyira elmérgesedett, hogy voltak évek, amikor kizárólag levélben kommunikáltak egymással.

Ezért is volt meglepő, hogy Edinburgh grófjának utolsó heteiben újra egymásra találtak és nagyon sok időt töltöttek együtt. Mintha be akarták volna pótolni azokat az elvesztegetett éveket, amikor harcban álltak egymással.

„Mindig is szerették egymást, ez nem is kérdés – nyilatkozta egy bennfentes a Palotából – de az elmúlt években kezdett kialakulni mindkettőjükben egy valóban mély tisztelt és elfogadás a másik iránt. Ennek eredményeként volt lehetséges a Fülöp halála előtti időszakban, hogy újra egymásra találtak, mielőtt végleg késő lett volna.”

Nézegess képeket Fülöp herceg életéről!