JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Kamala Harris az első amerikai alelnökjelölt, aki TORNACIPŐBEN kampányol

kamala harris,converse Forrás: Getty Images
Továbbá, mint tudjuk, ő az első fekete és ázsiai származású alelnökjelölt is. Elképesztő, mi mindenben ír történelmet ez a nő!

Kamala Harrist, aki a demokrata párt színeiben indult az amerikai elnökválasztáson Joe Biden elnökjelölt oldalán, nyilvános szereplései során többször is Converse cipőben fotózták le.

Egy politikus öltözködésének talán első ránézésre kisebb a jelentősége, mint annak a körülménynek, hogy teszem azt, egy apai ágon fekete, anyai ágon dél-indiai származású nő versenyez Joe Biden alelnökének posztjáért; elvégre nagy kérdés, hogy az amerikai választók 2020-ban is az olyan idősödő, keresztény fehér férfi alakját társítják-e a vezető politikus imidzséhez, mint a jelenleg regnáló Donald Trump, Mike Pence alelnök és persze maga Biden. Persze sok víz lefolyt a Mississippin az elmúlt bő évtizedben, túl vagyunk az Obama-korszakon és a tengerentúli politikában számtalan különböző korú, nemű, bőrszínű és vallású ember foglalt már el kisebb-nagyobb pozíciókat. Nade még Obama idejében is óriási divattörténelmi mérföldkőnek számított, hogy a first lady, Michelle Obama bevállalta a törpesarkút, sőt időnként még a balerinát (!) is.

Vagy amikor a fél divatmagazin-univerzum arról cikkezett, hogy Carla Bruni-Sarkozy is a szekrényében hagyta a 12 centis tűsarkúkat, és inkább szintén a balerinát vagy a törpesarkút választotta, hogy férje, Nicolas Sarkozy, az akkori francia köztársasági elnök mellett ne tűnjön annyira magasnak.

carla bruni,michelle obama,barack obama,nicolas sarkozy
Forrás: Getty Images
Barack Obama, Michelle Obama, Carla Bruni és Nicolas Sarkozy 2009-ben Strasbourgban, egy NATO-találkozón.

Szóval a politikának is megvannak a protokollelemei, egy politikus nem jelenhet meg egy magas szintű tárgyaláson farmerben és ugyanígy a női politikusoktól vagy politikusfeleségektől évtizedekre visszamenőleg el volt várva, hogy magas sarkúban szerepeljenek a nyilvánosság előtt. Ugyanez vonatkozik a királyi családok tagjaira is, bár ők a gyakorlatban inkább celebeknek számítanak, mint politikusoknak.

Nade nem így Kamala! Ő ebben is újít, mint annyi mindenben. Converse-ben jár óvodába,

...tánccal egybekötött kampányeseményre…

...Black Lives Matter megmozdulásra...

Mert azt hiszi, hogy neki ezt is szabad!

És ami azt illeti, tényleg: semmi sem tiltja. De a 1993-ig szenátus női tagjai például csak szoknyát viselhettek.

De Kamala már a farmert is megjátszotta!

Na jó, azért vannak kivételek.

Bezzeg a férfi politikusok öltözködését szinte soha nem veszik nagyító alá; Barack Obamáról például senki sem vette észre, hogy elnöksége nyolc éve alatt egyetlen szmokingot viselt. Nézd a galériát: