Igazi klasszikusok, amik idén jubilálnak: a My Fair Ladytől a Beverly Hills-i zsarun át a Ponyvaregényig

Borítókép: Igazi klasszikusok, amik idén jubilálnak: a My Fair Ladytől a Beverly Hills-i zsarun át a Ponyvaregényig Forrás: Peter Cade/Getty Images
Ki ne emlékezne Axel Foley lendületes szövegeire vagy Eliza Doolittle kalapjára? Hogy felejthetnénk el Karády Katalin mélytüzű pillantását vagy Jack Nicholson letapasztott orrát, morcos tekintetét?

Rengeteg jobbnál jobb film ünnepli jubileumát 2024-ben, ebből a hatalmas termésből válogattunk ki kilencet (két magyar alkotással) 1934-től 2014-ig. Jó szemezgetést!

Meseautó 1934

A gazdag beleszeret a szegénybe, a bankigazgató a titkárnőbe, a nőcsábász az Igaziba. Hogy célját elérje, autót vásárol neki, majd sofőrnek tetteti magát, hogy a lány ne a pénzéért szeressen belé. A klasszikus „fehér telefonos” vígjátéknak született egy remake-je is Stohl Andrással és Ónodi Eszterrel, de mi inkább az eredetire szavazunk.

Valamit visz a víz 1944

Igazi végzetfilmről van szó, melyben Jávor Pál halálosan beleszeret a titokzatos szépasszonyba, majd szenved az érzelmektől, mint a kutya. A legmeglepőbb jelenet kétségtelenül az, amikor Karády Katalin egy ízben dalra fakad, de csacska sláger helyett József Attila Óda című versének részletét duruzsolja a néző fülébe.

Hátsó ablak 1954

A kalandvágyó fotóriporter eltöri a lábát, lakása fogságába kényszerül, és unalmában a szomszédok változatos életét kukkolja. Persze mi másnak lenne szemtanúja, mint egy gyilkosságnak, melyről először nem dönthető el, hogy az volt-e vagy csak a képzeletgazdag fényképész hallucinációja. Hitchcock remekműve ma is elképesztően izgalmas alkotás James Stewarttal és az elragadó Grace Kelly-vel a főszerepben.

Forrás: Photo by Paramount Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

Galériánkban további remek jubiláló klasszikusokat találsz!