Borítókép: Jó feleség, tökéletes anya és sikeres, dolgozó nő – Lehetsz egyszerre mindhárom! Forrás: GettyImages/Maiwolf

Jó feleség, tökéletes anya és sikeres, dolgozó nő – Lehetsz egyszerre mindhárom!

Örök téma, ami bizony minden második nőt érint: Kizárja-e egymást a nőiség és a karrier? Lehet-e jó feleség, anya, akinek a karrierje is fontos?

Az ipari forradalom előtt a nők és a férfiak is feltétel nélkül élték meg és használták saját eredeti szerepeiket és minőségeiket. Mindenki tudta, mi a feladata. Az iparosodás azonban városokba, gyárakba és lakásokba tömörítette az embereket. Eltűntek a nagy életterek, a hagyományos feladatok. Lényegében az ipari forradalom az oka, hogy a nők férfias jegyeket vettek fel, és elhagyták saját, eredeti szerepeiket, miközben a férfiaké változatlan maradt. Kialakult a nők között is a hierarchikus rend, a foglalkozások és a szakmák egyre inkább nemtelenné váltak. Majd jött az emancipáció, és már meg is érkeztünk a jelenbe.

Hogyan lehetne mégis nőként jelen lenni minden pillanatban?

Egy nő több minőséget hordoz magában. Amikor egy ismerősünk gyermekét tarjuk a kezünkben, akkor előtörnek bennünk az anyai ösztönök, és abban a pillanatban nem akarunk csábítani, mert tudjuk, hogy nem annak van itt az ideje. Ugyanígy, amikor egy forró éjszaka hangulatát élvezzük, eszünkbe sem jut, hogy éppen gondoskodó anyai minőségben legyünk jelen.

Jó esetben a minőségeinket nem keverjük össze, és mindegyiket képesek vagyunk a helyén kezelni. Miért ne tehetnénk ugyanezt, ha a karrierünkről és a szeretteinkről van szó?

Ne ragaszkodjunk a vagy/vagy-hoz, ha lehet is/is!

Nem kell választanunk aközött, hogy anyák, szeretők, bölcs asszonyok, vagy a karrierben kiteljesedett, sikeres nők legyünk, csak helyén kell tudnunk kezelni a minőségeinket, szerepeinket.

Amikor kilépünk az otthonunkból, hagyjuk otthon az “anyát”, amikor hazatérünk, akkor tegyük le kint, az ajtó előtt az “amazont”. Minden minőségünknek és szerepünknek meg van a maga helye és ideje, de az sem kizárt, hogy több minőségünk is jelen legyen egyszerre.

Mégis mi a probléma?

A nők egy része nehezen, vagy egyáltalán nem tud váltani a szerepei, minőségei között, és nagyon gyakran éppen ezért csak egyetlen minőségét helyezi előtérbe. Ezzel azonban elnyomja a többit, így saját magát is megfosztja számtalan lehetőségtől.

Legszembetűnőbb példa, amikor megszületik az első gyermek. A párkapcsolatok nagy százaléka jellemzően ekkor roppan meg, hiszen a nő képes “csak anyává” válni, háttérbe helyezve az összes többi minőségét, miközben a férfi továbbra is azt a nőt keresi benne, akit annak idején megismert.

Természetes, hogy több figyelmet fordítunk a még kiszolgáltatott csecsemő gondozására, és tudom, hogy mennyire nehéz és fárasztó ilyenkor, mert én is átéltem ezeket a nehézségeket, de akkor is fontos, hogy az anyaság mellett tudjunk nők is maradni. A bennünk élő nőről már csak azért sem szabad megfeledkezni, mert ha ezt a minőségünket is életben tartjuk, az nagyon jót tesz a párkapcsolatunknak.

Természetes, hogy ebben az állapotban a férfinak is türelmesebbnek és segítőkészebbnek szükséges lennie, de nem várhatjuk el, hogy végtelenül megértő legyen, hiszen neki talán nem is történik akkora változás az életében, mint nekünk. Jó, ha ilyenkor felosztjuk egymás között a teendőket, és a gyermek mellett egymásra is szánunk minőségi időt.

Anya, párkapcsolat és karrier – Miért ne lehetne egyszerre?

Ha karriert és párkapcsolatot is szeretnénk, akkor sem szükséges kizárnunk egyik, vagy másik minőségünket, csak a megfelelő helyen, a megfelelő időben, a megfelelő szerepeinket szükséges előtérbe helyeznünk.

A mai társdalom sokkal több terhet rak ránk, és sokkal több elvárása van velünk, nőkkel szemben. A megoldandó feladat mindenképpen megoldandó feladat marad, a kérdés csak az, hogy milyen módon oldjuk meg. Nőiességünket, női minőségeinket megélve és használva nőként, vagy egy másik utat választva, ami viszont ahhoz vezet, hogy akaratlanul is elveszítjük énünk egy részét. Ugye, nem ezt akarjuk?

Az első gyermek születése próbára teszi a legtöbb párkapcsolatot, de az alábbi problémák is veszélyesek lehetnek. A galériára kattintva tippeket kapsz, hogyan küzdjétek le együtt ezeket!

Szeretnél többet tudni a párkapcsolatokról és azok működéséről? Szeretnéd jól indítani a következő párkapcsolatod? Akkor érdemes lehet elolvasnod Tari Valéria 99% Légy az egyetlen című könyvét, vagy részt venni egy tanfolyamán, ahol többek között erre a problémára is megoldást kaphatsz és útmutatást, merre indulj el.

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/