Itt az okos sebtapasz: ez lehet a sebgyógyítás jövője?

Borítókép: Itt az okos sebtapasz: ez lehet a sebgyógyítás jövője? Forrás: Getty Images
A Stanford Egyetem kutatói által kifejlesztett okos sebtapasz gyorsíthatja a sebgyógyulást és a baktériumokat is távol tarthatja.

Hegesedik, lassan gyógyul, vagy épp elfertőződik – saját bőrünkön érezve és anyaként is sok fejtörést okozhatnak a kisebb-nagyobb sérülések, amelyekkel nap mint nap találkozunk. Az okos sebtapasz viszont több problémára is megoldást jelenthet, vagy legalábbis a kellemetlenségek csökkentéséhez vezethet.

Mit tud ez az okos sebtapasz?

A Stanford Egyetem tudósai által feltalált okos sebtapaszban bioérzékelők találhatók. Ezeken kívül elektromos stimulációkkal is segítheti a felépülést. „A tapasz vezeték nélküli áramkörökből áll, amelyek hőmérsékleti és váltakozó áramú ellenállást alkalmazó érzékelőkkel monitorozzák, hogyan gyógyul a seb” – írja a BGR cikke alapján a 24.hu-t idézve a Magyar Hírlap weboldala.

Mi történik, ha a seb lassan gyógyul, vagy elfertőződött? Ekkor lépnek akcióba az érzékelők, amelyek értesítik erről a rendszert. Az pedig enyhe elektromos stimulációt alkalmaz a seb mentén, melynek hatására a seb könnyebben összezáródhat, a fertőzés veszélye pedig csökken.

Forrás1
Forrás2

Tudod mit kell enni, ha bármilyen testrészed eltörik? Mutatjuk a lenti galériánkban!