"Jó készülődni, útra kelni, az utat megélni, majd célba érni és hazatérni."

Borítókép: "Jó készülődni, útra kelni, az utat megélni, majd célba érni és hazatérni." Forrás: Terekiné Rendes Éva
Azok a közösségek működnek jól, amelyeknek van igazi motorja. Terekiné Rendes Éva a dunaújvárosi régió egyik legaktívabb szereplője. Zarándoklatot tervez, nordic walking klubot vezet, kulturális programokat szervez, miközben a mozgás örömét népszerűsíti fáradhatatlanul. Vajon mi lehet a titka Évának?!

Igazi közösségi ember vagy, aki mindenkit a rendszeres mozgásra sarkall. Milyen sportokat próbáltál már?

Amikor eljött az ideje, a szüleim testnevelés tagozatra írattak be az általános iskolába, így jóformán, amióta az eszemet tudom, sportolok, edzésre járok. Nekem a mozgás lételemem, ebben nőttem fel. Atlétika, torna, labdajátékok, úszás, korcsolya, kerékpározás, mind-mind a barátaim lettek. Szívesen, lelkesen, örömmel gondolok a dunaújvárosi Ságvári Endre Általános Iskolában töltött éveimre. 12 éves koromtól jártam 10 éven keresztül shotokan karate edzésekre, az első dan fokozat megszerzéséig jutottam el. Korosztályos válogatottként voltam Európa-bajnoki résztvevő is. Kézenfekvő volt, hogy a gimnáziumban is testnevelés tagozatra járjak, így ott folytatódott minden tovább, erőben, egészségben haladtam az utamon. A pályaválasztásnál nem volt meglepő, hogy a testnevelő tanári hivatás megszerzését választottam, Pécsett jártam főiskolára, ahová komoly előképzettséggel érkeztem, fejlett mozgáskultúrával rendelkeztem. Gond nélkül eleget tettem a kihívásoknak. Testnevelőként egyébként nyolc évet tanítottam, majd a közigazgatási pályán helyezkedtem el, elsősorban anyagi megfontolásból.

A rácalmási Nordic Walking Klub vezetője vagy. Minden szombaton útra keltek a csapattal és edzetek. Merre jártatok idáig?

2000-ben a családommal Dunaújvárosból Rácalmásra költöztünk. Két fiam szépen cseperedett, a sport nekem ebben az időszakban a kocogásban merült ki. 2008-ban ismerkedtem meg a nordic walkinggal, ami annyira magával ragadott, hogy a varázslat a mai napig is tart. Az évek alatt egy szoros baráti társaságot alakítottunk ki azokkal, akikkel minden szombatot tíz órától délig nordic walking edzést tartunk. Két órát gyalogolunk ritmusosan, lendületesen, az állóképesség fejlesztésének céljával. Menet közben azért jókat tudunk beszélgetni, odafigyelünk egymásra, recepteket cserélünk, életvezetési tanácsokat adunk, vagy csak meghallgatjuk a másik mondanivalóját. A mai világban már ez is nagy szó. Időnként gondolunk egyet, kibérelünk egy autóbuszt és kiruccanunk a Bakonyba, vagy a Mátrába, a Mecsekbe. Körülnézünk az ottani természeti környezetben, gyalogolunk egy jót csodálatos hazánk erdeiben.

Néhány éve teljesítetted az El Caminot is. Mit adott számodra ez az út?

Az El Camino francia útjának bejárása 2019 tavaszán adatott meg nekem. Életre szóló élményeket szereztem az Út 32 napja alatt. Akik már előttem végigjárták a zarándokutat, jelezték, hogy más emberként jövök majd vissza. Ezt az indulás előtt nem értettem, viszont utólag meg tudom erősíteni. Igen, ott voltam, igen, végigjártam, legyalogoltam. Igen, megszenvedtem, de többször annyira boldog voltam, hogy azt nem lehet szavakkal elmondani. Az Út elvarázsolt, megerősített, meghatott, elgondolkodtatott, bölcsebbé tett, tapasztaltabbá, kitartóbbá. Bármikor visszamennék, újra és újra. A jövő titka, hogy lesz-e még rá alkalmam.

Forrás: Terekiné Rendes Éva

A sport mellett a hagyományőrzés is szívügyed. Mivel foglalkoztok?

2022 elején alakítottunk barátaimmal egy egyesületet, Rácalmási Polgári Egyesület néven. Célunk a polgári értékek előtérbe helyezése, a polgári életforma erősítése. Igyekszünk történelmi témájú, tudományos, ismeretterjesztő előadásokat szervezni, de céljaink között szerepel a szabadidősportok népszerűsítése, az egészséges életmódra történő figyelemfelhívás. Ebben jó példával igyekszünk elöljárni, nem csupán beszélünk a mozgás fontosságáról, hanem gyakoroljuk is azt.

A Beloiannisztól Dunaújvárosig tartó Szent Pantaleimon zarándoklat egyik szervezője is vagy. Mit takar ez a zarándokút?

A Szent Pantaleimon zarándoklat egy különleges történet az életemben. Beloiannisz és Dunaújváros települések között 33 km a távolság, ez egy napi járóföld. Beloiannisz védőszentje Szent Pantaleimon, és évekkel ezelőtt ennek az orvos-vértanúnak az emlékére Kalota József görögkeleti atya szervezte meg az első autóbuszos zarándoklatot Beloianniszból Dunaújváros óvárosába, ami Pentele (régiesen Pantaleimon) névre hallgat. Azon belül is a Duna-parton volt vége a zarándokútnak, ahol vízrebocsátási szertartással emlékeztek meg a védőszentről. 2015-ben kerestek meg engem Penteléről azzal, hogy a beloianniszi testvérek szeretnék a buszos zarándoklat helyett gyalog megtenni az utat, lennék-e az út szakmai vezetője. Elvállaltam a feladatot, lejártam az utat, megkerestem merre a legoptimálisabb vinni az útvonalat. Szóval, azóta minden évben gyalogos zarándoklattal emlékezünk Szent Pantaleimonra. A görögkeleti egyház részéről Szentirmai Róbert atya a lelki vezetőnk, jó a társaság, évről évre várjuk a találkozást, megyünk együtt egy jót.

Forrás: Terekiné Rendes Éva

Mik a terveid a jövőre nézve?

Az idén nyáron egy zarándok csapathoz szeretnék csatlakozni, a magyar-szlovák határtól indulva Krakkóig gyalogolunk majd el. 300 km lesz a gyalogút, amit 10 nap alatt teszünk majd meg. Izgatottan várom a július 7-i indulást. Jó lesz készülődni, útra kelni, az utat megélni, majd célba érni és hazatérni. Aztán kellemes lesz emlékezni, a megélt tapasztalásokból töltekezni.

Örökké mozgásban vagy?

Azt hiszem. Elmondanék magamról még annyit, hogy egy héten egy alkalommal nordic walkingozom, kétszer pedig itt Rácalmáson járok funkcionális tréningre, az edzőm Medveczky Anna. Én vagyok a csapatban a legidősebb, de bírom a terhelést, szívesen végzem a fiatalok között a szuper gyakorlatokat, amelyek elősegítik a testem mozgásképességének szinten tartását, az ízületek mozgékonyságát. Ezen kívül igyekszem rendszeresen kocogni, szívesen kerékpározom, nemrég kenutúrán voltam a Hévíz-patakon. Szóval azt hiszem, mozgásban vagyok.

Forrás: Terekiné Rendes Éva

A szerzőről

Azt vallom, hogy minden pillanata és megnyilvánulása értékes az életnek. Meg azt is, hogy nehéz helyzetekben is meg lehet találni a fogódzókat, amelyek kisegítenek a gödör aljáról. Ilyen fogódzó lehet egy baráti beszélgetés, egy kellemes zene vagy éppen egy igazi, tartalmas szöveg elolvasása. Olyané, amely érzelmeket vált ki belőlünk, ami megérinti a bensőnket.

Az emberi dolgok érdekelnek. Legyenek nagyok vagy egészen aprók.

Ha Téged is, kövesd az oldalamat ITT!

Vagy írj nekem IDE!

Kíváncsi vagy az olyan híres írónők stílusára, mint Agatha Christie? Kattints a galériára és nézd meg, milyen ruhákat viseltek a legszívesebben!