"A veszprémi közönség verhetetlen" - Interjú Jamie Winchesterrel

Borítókép: "A veszprémi közönség verhetetlen" - Interjú Jamie Winchesterrel Forrás: Veszprémfest
Jamie Winchester hamarosan két koncertet is ad a Veszprémfeszt programjában. Előbb a Hrutka Róberttel közös Wood&Strings projekttel, majd egyedül, egy szál gitárral lép fel. Ezekről a koncertekről, az elmúlt évek élményeiről és aktuális terveiről kérdeztük a népszerű énekest, dalszerzőt, producert.

A két koncerted nyilván nagyon különböző lesz. Hogyan készülsz rájuk és milyen újdonságokat tervezel a műsor(ok)ban?

Izgatottan várjuk a fellépéseket, hiszen ez egy elég nagy kihívás, és mindenképpen maradandót szeretnénk nyújtani. A Wood and Strings esetében a felkészülés elején Robival egyeztetünk műsort. Ez egyfajta kötéltánc, próbálunk helyet szorítani a régi „kötelező” slágereknek, miközben annyi újdonságot teszünk be, hogy számunkra és a közönség számára is friss és meglepő maradjon. Az eredeti W&S DVD felvétele óta (2004 a szerk.) nagyon sok új vonós hangszerelés született, így van miből meríteni.

A szólókoncert persze egy egész más tészta. Ott annyi a cél, hogy olyan nótákat válasszak, amiket tiszta szívből szeretek elénekelni. Felkészítem a hangomat, és aztán átadom magam a hely és a közönség hangulatának. Bízom benne, hogy valami különleges sül majd ki belőle.

Milyen érzés volt a Covid után újra színpadra állni, élő embereknek zenélni?

Én ezt az egészet valószínűleg ugyanúgy éltem meg, mint a legtöbb zenészember. Olyan volt, mint hátrakötött kézzel futni; megoldható, de sosem lesz ugyanolyan. Az én helyzetem annyiban külön felfokozott volt, hogy végig a Covid alatt be volt tervezve az 50 éves szülinapi bulim egy nagy budapesti klubban. Háromszor kellett eltolnunk, és végig ott lebegett a fejem felett, hogy életem egyik legfontosabb eseményén, két év kihagyás után, x-ezer ember előtt lesz az első fellépésem. Szóval nem volt stresszmentes a dolog, de szerencsére jól sikerült.

Forrás: Veszprémfest

Mesélsz a VeszprémFestről, a fesztivállal kapcsolatos korábbi élményeidről?

Az a helyzet, hogy annyiszor játszottam Veszprémben, hogy már nehezen bogozom ki, mikor melyik volt. A VeszprémFestek mellett a Rizling vagy az Utcazene fesztiválok, és önálló esték is voltak szép számmal, de sokszor felléptem a legendás Rubber Puppet vendégeként. Az biztos, hogy jó néhányszor megjártam a várost. De bármennyit is koncerteztem már itt, mindig szívesen jövök újra. A veszprémi közönség verhetetlen, maga a Veszprémfest pedig évek óta egy nemzetközi színvonalú rendezvény. Nagy megtiszteltetés egy ilyen esemény részese lenni.

Mindig jó együtt látni titeket Hrutka Robival. Vannak esetleg távlati terveitek is?

Robival folyamatosan kapcsolatban vagyunk, amellett, hogy mindkettőnknek elég sok az önálló zenei elfoglaltságunk is.

Az a jó a kapcsolatunkban, hogy bármikor készen állunk beleugrani bármibe, ha az mindkettőnket feldob. Igy volt ez idén a Győri Balettos meghívással, és biztos lesz meg hasonló lehetőség a jövőben is. Jelenleg azonban konkrétabb közös tervünk nincsen.

Közvetlen nyári terveid vannak? Milyen sűrűn vállalsz fellépéseket? Egyáltalán: mikor pihensz?

Idén már sokat jártam Magyarországon, ami nagyon hálás feladat, de azért kimerítő is egyben. Ezért most húztam egy vonalat. A július 16-i Jezsuita Templom-béli szóló koncert lesz az utolsó önálló fellépésem 2022-ben, ezért is fontos nekem az az este. A pihenés ezután jöhet.

Sokan szeretik azt a színfoltot, amit képviselsz. Tervezel komolyabban producerkedni Magyarországon is – a saját itteni projektjeid mellett?

Egyelőre a kétlakiság nagyjából ennyit enged. Ahhoz, hogy valami igazán komoly projektbe belevágjak, Magyarországon kellene laknom – különben komolytalan a dolog. Ideköltözni jelenleg nem opció. Így aztán most még marad ez a ‘vagyokismegnemis’ megoldás, ahol néha megadatik, hogy elrepüljek például a csodálatos Veszprémbe, és kellemes társaságban eltöltsek néhány szép estét. Azután hazajövök, mert a kutyát bizony le kell vinni a partra.

Galériánkban olvass slágerekről, amiknek komolyzene az alapja!