JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Vilmos herceg: „Minden szót meg kell gondolnom, hogy mit mondok az ukrán háborúról a gyermekeimnek, de muszáj róla beszélni"

Borítókép: Vilmos herceg: „Minden szót meg kell gondolnom, hogy mit mondok az ukrán háborúról a gyermekeimnek, de muszáj róla beszélni" Forrás: Pixabay
Az Ukrajnában dúló háborút az egész világ aggodalommal figyeli és az angol királyi családban is mindennapos téma. Vilmos és Katalin gyermekei pedig éppúgy kíváncsiak és nekiszegezik szüleiknek a kérdéseiket, mint a mi gyerekeink. De vajon ők mit mondanak nekik, hogyan magyarázzák el, mi folyik a keleti-európai országban?

Az egyeztetések és a béketárgyalások ellenére az ukrán-orosz háború még mindig nem ért véget és tovább szedi az áldozatait. Már több mint kétmillió ember hagyta el a hazáját és menekült a szomszédos országokba és ez a szám napról napra csak nő. Önkéntesek ezrei a világ minden tájáról próbálnak segíteni segélycsomagokkal, ukrán családok befogadásával.

A kialakult orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a brit királyi család, pontosabban Vilmos herceg és Katalin hercegné is felszólalt. Hivatalos Twitter-oldalukon osztották meg, hogy teljes mellszélességgel kiállnak az ukrán elnök, Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij és az országa mellett.

„2020 októberében abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy találkozhattunk Zelenszkij elnökkel és a First Lady-vel, hogy megismerjük Ukrajna jövőjét illetően reményeiket és optimizmusukat. Ma az elnökkel és Ukrajna egész népével állunk, ahogy bátran küzdenek ezért a jövőért.” -írták a Twitter-oldalukon.

Cambridge hercege és hercegnéje nemrégiben még a londoni Ukrán Kulturális Központba is ellátogatott, hogy találkozzon az országba humanitárius segélyt küldő önkéntesekkel. A cambridge-i hercegi párt Ukrajna egyesült királyságbeli nagykövete, Vadym Prystaiko és felesége, Inna Prystaiko vezették körbe. Mivel a központ rengeteg adományt kapott, felkérték a herceget és a hercegnét, hogy segítsenek a válogatásban és a csomagolásban, miközben Kate Middleton házi készítésű süteményt osztott ki a dolgozóknak.

A hercegi pár az Instagramján is említést tett a látogatásról, említve, hogy a britek nagylelkűségének hála a Katasztrófaelhárítási Bizottság már több mint 132 millió fontos adományt gyűjtött, és gyűjt továbbra is a rászorulóknak.

Vilmos és Katalin itt beszélt arról is, milyen hatással vannak a háború eseményei és hírei gyermekeikre, a 8 éves Györgyre, a 6 éves Saroltára és a 3 éves Lajosra és ők, szülőként hogyan próbálják nekik elmagyarázni, miért történik mindez Ukrajnában.

„Minden szavunkat meg kell válogatnunk és nagyon óvatosan kell fogalmaznunk, amikor a háborúról beszélünk a gyerekeinkkel, aki válaszokat követelnek, hiszen érzik a feszültséget a levegőben és a felnőttek beszélgetéseiből már rájöttek maguktól is, hogy bizony most nagy a baj.” – mondja Vilmos.

A hercegi pár gyerekei tele vannak kérdésekkel:

„Amikor az iskolából hazaérnek a gyermekeink, mindig rengeteg kérdésük van, amelyekre tőlünk, a szüleiktől várják a válaszokat. Érdekes módon, már ennyi idősen is foglalkoztatja őket, mi történik a nagyvilágban, arról beszélgetnek az iskolatársaikkal, miért tört ki az ukrán-orosz háború, miért kell a családoknak elhagyni az otthonukat. Különösen aggasztja őket, hogy mi lesz az ottani kisgyerekek sorsa.”

A háromgyermekes apuka őszintén bevallotta, nagyon nehéz volt erről a témáról beszélni a gyermekeivel, mert minden szót meg kellett fontolnia, hogy hitelesen el tudja magyarázni a háborús helyzetet, ugyanakkor ne rémissze meg őket nagyon.

Forrás: mirror.co.uk

Nézd meg, hogyan reagáltak magyar és külföldi hírességek az orosz-ukrán háborúra!