Idén indul az első aszteroidát eltérítő rakéta! De miért van rá szükség?

Borítókép: Idén indul az első aszteroidát eltérítő rakéta! De miért van rá szükség? Forrás: Getty Images
Mekkora esélyünk van arra, hogy egy aszteroida csapódik a Földbe? Kicsi, de a Nasa 2016 januárjában létrehozta azt a védelmi irodát, mely a bolygónk körüli, közel 8 millió km-en belüli űrt vizsgálja. Feladata a potenciálisan veszélyes tárgyak -aszteroidák, üstökösök- korai felismerése. Idén, 2021. július 22-én pedig elindul az a SpaceX Falcon 9 rakéta, mely kísérletet tesz a Didymos nevű aszteroida eltérítésére. Hollywood-i filmbe illő történet is lehetne ez, ám ez nagyon is a valóság.

Vakító villanás, hangzavar és mindenütt üvegtörmelék. Ezt tapasztalták az oroszországi Cseljabinszk lakói 2013. február 15-én reggel, amikor egy aszteroida robbant fel városuk felett. A ház nagyságú aszteroida 18 km/másodperces sebességgel lépett be Cseljabinszk felett a légkörbe, és a Földtől 22.5 km-es magasságban, szétrobbant. A robbanás körülbelül 440 000 tonna TNT energiaegyenértékét szabadította fel, és olyan lökéshullámot generált, amely 200 négyzetkilométeren át robbantotta ki az ablakokat, és megrongált néhány épületet. Több mint 1600 ember sérült meg a robbanásban, főleg a betört üvegek miatt. Ez egy valós történet, mely eseménysorozat, ha a Föld felszínéhez közelebb történik, végzetes következményekkel zárul.

Érhet minket nagy baj?

A NASA számításai és mérései azt mutatják, hogy a világűrből a Földre, minden nap több mint 100 tonna por és homok méretű részecske hullik.

Körülbelül évente egyszer, egy autó méretű aszteroida eléri a Föld légkörét, lenyűgöző tűzgömböt hoz létre és elég, mielőtt a felszínre érne.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy körülbelül 2000 évente egy futballpálya méretű meteoroid éri el a Földet, és ez jelentős károkat okoz a becsapódás térségében.

Év milliókat vizsgálva pedig néhány millió évente csak egyszer jön a Föld felé olyan tárgy, mely nagyban veszélyezteti a Föld civilizációját. És hogy valós feltevés ez? A Földön, a Holdon és más bolygótesteken található, korábban becsapódó kráterek nyomai bizonyítják ezeket az eseményeket.

Úgy, mint a filmekben: cél az aszteroida

A sok-sok információ és tapasztalat, teszt, szimuláció alapján a NASA 2016-ban létrehozta a Bolygóvédelmi Koordinációs Irodát, a PDCO-t. Fő feladata a világűrből érkező veszélyes tárgyak- aszteroidák, üstökösök -feltérképezése, megfigyelése és elhárításukra lehetséges megoldások kidolgozása. A program idén útjára indítja azt az első rakétát, melynek feladata egy aszteroida pályájának módosítása lesz.

A becsapódás

Hogyan fog ez megtörténni? A DART( magyarul: Kettős Aszteroida Átirányítási Teszt) névre hallgató tesztküldetést, a szimulációk után valós helyzetben is kipróbálják. A Didymos nevű aszteroida nem veszélyezteti földünket, de helyzetéből adódóan kiváló célpont a teszthez. Idén, 2021. július 22-én fellövik a SpaceX Falcon9 névre keresztelt rakétát, mely Didymos holdját, a számítások szerint 2022-ben fogja elérni. A cél az, hogy a rakéta becsapódjon az aszterida holdjába, a Dimorphos-ba. Az 500 kg súlyú DART, a kinetikus hatások következtében meg fogja változtatni a hold keringési pályáját, mely a vélt számítások szerint másodpercenként fél milliméterrel fogja módosítani magának az aszteroidának is a pályáját. Ez kicsinek tűnik, ám hosszútávon mindez nagy pályamódosítás, mely egy esetlegesen a Föld felé közeledő aszteroida esetében, a becsapódástól való megmenekülést jelentheti. A DART teszt hatalmas szolgálatot tesz az emberiségnek, ha működik.

Forrás: NASA.gov

Ugye, hogy filmszerű az egész? Szinte látni magunk előtt, ahogy anno Bruce Willis erőnek erejével küzdött a lehetetlennel és az aszteroidával az Armageddon című filmben. 1998 óta ez már bizony valósággá vált. Várjuk türelemmel a folytatást!

Adatok forrása: NASA.gov