Hogyan lehet sikeres az életmódváltás – január után is

Borítókép: Hogyan lehet sikeres az életmódváltás – január után is Forrás: KRQ
Új év, új célok: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés. Az elhatározás az első lépés, ezután következnek a nagyobb kérdések: hogyan kezdjem el, hova forduljak, kinek higgyek? A szakértő segít eligazodni.

Mi lehet a sikeres életmódváltás kulcsa, miért érdemes például táplálkozási szakember segítségét kérni és miért nem érdemes csak az interneten olvasható tanácsokra hagyatkozni? Szász Mátét, a SYNLAB biológusát kérdeztük.

Az európai lakosság átlagosan 4 kilogrammot hízik évente. Ennek a súlytöbbletnek nagy része az ünnepi időszakban kúszik fel. Nem is csoda, hogy ha újévkor megfogadjuk, hogy ez így nem mehet tovább, megszabadulunk a súlytöbbletünktől, jobban figyelünk majd egészségünkre. Szász Máté szerint az újévi célkitűzések többsége sajnos meghiúsul. Sem életvitelünk, sem a bevitt tápanyagok minősége nem segít abban, hogy valóban le is dolgozzuk a felszedett kilókat. Emellett nem ismerjük szervezetünk általános egészségi állapotát sem, ráadásul ritkán kérünk személyre szabott segítséget és gyakran általánosításokra hagyatkozunk. Az interneten keringő információk és a kísérletezések helyett szakértőnk két fontos lépést javasol a sikeres életmódváltásunk érdekében: konzultáljunk felkészült dietetikus szakemberrel és menjünk el személyre szabott vérvételre.

Trend vagy személyre szabott?

Gyakori eset, hogy a januári életmódváltás jegyében egy aktuálisan népszerű étrendet kezdünk el követni és egy elsőre szimpatikusnak tűnő mozgásformát viszünk az életünkbe. Ez azonban közel sem ajánlott! Ami másnak bevált, az nem biztos, hogy számunkra is jó lesz!

Ha nem személyre szabott étkezést és mozgást követünk jön a sikertelenség, a stagnáló mérleg, a rossz mozgásmintának és a nem megfelelő terhelhetőségnek köszönhetően pedig, a sérülések, ízületi fájdalmak.

Egy dietetikus pontosan tisztában van azzal – és ezért is javasolt külső segítséget kérni – , hogy különböző élelmiszereknek milyen a tápanyag-összetétele, milyen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak. Emellett tökéletesen ismeri a fehérjék, zsírok, szénhidrátok szerepét. Ismeri az egyes tünetek, betegségek hátterében meghúzódó esetleges hiányállapotokat, tudja a testösszetétel megfelelő arányát. A fenti tudás akkor lesz maximálisan személyre szabott, ha a dietetikus a szakmai tapasztalatait ki tudja egészíteni laborszakmai ismeretekkel is.

„A siker kulcsa a személyre szabott megközelítésben rejlik. Ez pedig csak akkor jöhet létre, ha pontosan feltérképeztük a hozzánk forduló páciens szervezetének egészségi állapotát. Egy változást remélő ügyfélnek a szakértői konzultációk, a genetikai alapú tesztek és a vérvizsgálatokból kimutatható, nyomon követhető paraméterek lehetnek a legnagyobb segítségére” – emelte ki szakértőnk.

Segítség genetikai alapon is

Minden esetben javasolt táplálkozási szakemberrel konzultálnunk, ha egyes élelmiszerek fogyasztása után szokatlan tüneteket észlelünk, le szeretnénk fogyni vagy olyan konkrét tüneteket szeretnénk megszüntetni, mint fáradtság, emésztési gondok, hasi panaszok vagy hirtelen súlyingadozás.

Ha olyan szakembert keresünk, aki értelmezni tudja a laborleleteket és a tünetek együttesét, akkor valóban nyert ügyünk van!

A labordiagnosztikának köszönhetően olyan funkcionális információkat kaphat kézbe a szakember – és ezáltal az ügyfele –, amely megváltoztathatja az egész közös munkát és a célfolyamatot. Különböző tesztekkel feltérképezhető például, hogy milyen állapotban van a páciens bél mikrobiom összetétele, elegendő laktátot termel-e a szervezete, milyen az inzulinérzékenysége, de meg lehet nézni például azt is, hogy milyen betegség kialakulására van nagyobb kockázata, milyen a vitaminháztartása, milyen a pajzsmirigy működése. Mindezek olyan adatalapú információkkal szolgálnak, amelynek köszönhetően a megfigyelés alapú étrendtervezés még inkább személyre szabható lehet.

„Edukációs szándékkal indítottuk el továbbképzésünket SYNLAB Akadémia néven, kifejezetten táplálkozási-, és sportszakemberek részére. Szeretnénk, hogy minél több preventív gondolkodású szakember be tudja építeni ismereteibe a labordiagnosztikai lehetőségeket, hogy ezzel is erősítse a saját szakmai kompetenciáját és segítse pácienseit a célok eredményes elérésében” – hangsúlyozza Szász Máté, szakmai vezető. A gyakorlatban ez azt eredményezi, hogy a szakember az addigi feltételezéseit alá tudja támasztani laborértékek elemzésével, jobban megérti az egyén „működését”, ok-okozati összefüggéseket tár fel és nem általánosít bizonyos tüneteket után, hanem adatalapúan igazolja meggyőződését. A SYNLAB laborszolgáltató 6000 paramétert képes szűrni és elemezni.

Összehasonlításképpen egy rutin laborvizsgálat 50-60 paraméter vizsgál. Szakértőnk szerint, ha egy szakember tudja mit keres és hogyan kell elemezni a laborleletet, azzal nagyban hozzájárulhat a páciense egészségtudatosságának kialakításához, így a változás folyamata is hatékonyabb, hosszú távon pedig eredményesebb lehet.

Forrás: KRQ szakértői sajtóanyag

Az életmódváltáshoz soha nem lehetsz elég öreg - galériánk képei is ezt igazolják!