6 híres ember, aki afáziával küzd, de nem tudtunk róla

Borítókép: 6 híres ember, aki afáziával küzd, de nem tudtunk róla Forrás: Getty Images
Bruce Willis visszavonul. A múlt héten Will Smith Oscar-díjátadón elcsattant pofonja mellett ez a hír kavarta fel leginkább a sztárvilágot. Az akciósztár nem önszántából jutott erre az elhatározásra, egy betegség, az afázia miatt hagy fel a szerepléssel. És ezzel nincs egyedül, előtte már számtalan híresség vonult kényszerpihenőre ugyanezen okból kifolyólag. Nézd meg, kik ők!

Mi is ez a betegség, amely nem csak a sármos színészt, de számtalan hírességet kényszerített már visszavonulásra? Az afázia egy neurológiai rendellenesség, amelynek tüneteit stroke, fejsérülés, agydaganat, fertőzés is kiválthatja vagy lehet demencia eredménye. A betegség a már kialakult nyelvi képességeket érinti és nagyon nehézkessé teheti a beszédet, és a szövegértést. A jelenség jellemzően az agy nyelvért felelős részének a károsodásából ered. – írja a Live Science.

Az afáziának különféle típusait ismerni, de ezek közül az úgynevezett Broca-féle afázia az egyik leggyakoribb. Ez a kutatók szerint a homloklebeny egy részének károsodásakor alakul ki. Az egyik legjellemzőbb tünet, hogy az érintett bizonyos szavakat kiiktat a beszédből, és ehelyett rövid mondatokban kommunikál. A Broca-afázia hatással lehet a mozgásra is.

A betegség legsúlyosabb változata az úgynevezett globális afázia: ez akkor fordul elő, amikor az agy nyelvvel kapcsolatos oldalának nagy része károsodik. A jelenség következtében a páciens képtelen a gondolatait szavakba önteni, és mások mondatait is rendkívül nehezen értelmezi.

Azt nem tudjuk, Willisnél melyik típust diagnosztizálták. Azt viszont igen, hogy Willis nem az egyedüli, aki afázia miatt kellett, hogy visszavonuljon a szerepléstől.

6 híresség, aki akárcsak Bruce Willis, elhatalmasodó betegsége, az afázia miatt döntött úgy, hogy visszavonul!