Harry herceg, Meghan Markle, Megxit Forrás: Getty Images

Vége a Megxitnek! Harry herceg visszatér

Egy-egy látogatás erejéig legalábbis, először azért, hogy újra tárgyalja a Megxitben kialkudott feltételeket. Bár az egy évvel ezelőtt robbant „bomba” övön alul érte a brit királyi udvart, a háborús hangulat azóta oldódni látszik. Harry már újra beszél a királynővel; többször is, mint gondolnánk.

Idén március végre tervezi Harry herceg, hogy visszatér Nagy Britanniába; ekkortájt jár le ugyanis az a megállapodás, melyben az egy évvel ezelőtti, hatalmas port kavart „szakítás” után rögzítették feltételeiket a Buckingham Palotával.

Harry és felesége, Meghan hercegné újra tárgyalná és egy évvel meghosszabbítaná a megállapodásban foglaltakat, melyre brit sajtóhírek szerint azért is lenne nagy szükség, mert a pár a közelmúltban nem kis összegekre szerződött le a Netflix csatornával és a Spotify zenei megosztóval is. A palota mindkét üzletet átnézeti még a hamarosan esedékes tárgyalások előtt, nekik ugyanis elengedhetetlenül lényeges szempont, hogy ezek is a királynő értékrendjét képviseljék.

A Megxit néven elhíresült „bomba” egy évvel ezelőtt, 2020. január 8-án, egy Instagram bejegyzéssel robbant; melyben a hercegi pár tudatta, a hagyományoktól gyökeresen eltérően képzeli el jövőbeli szerepét a királyi családban; lemondanak a királyi fenség titulusról és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban. A függetlenedésre vágyó fiatalok először Kanadába költöztek, onnan pedig Kaliforniába mentek, ahol jelenleg is élnek kisfúkkal, Archie-val.

Kedvenc unokájának váratlan döntése annak idején magát II. Erzsébet királynőt is sokkolta, melyről ráadásul ő is az internetről kellett értesüljön. A lépés nem csak őt, az egész királyi családot nagyon rosszul érintette; úgy érezték, sarokba szorították őket. Vilmos herceg állítólag két hónapig szóba sem állt az öccsével.

Harry idei, márciusi látogatását várhatóan egy videochat megbeszélés előzi meg a királyi család elöljáróival, a személyes találkozóra pedig a tervek szerint Meghan is elkíséri őt Nagy-Britanniába. Andrew Morton, a brit királyi család életrajzírója a Sun-nak arról beszélt, hogy mára a fagyos viszony olvadozni látszik, a kedélyek lenyugodtak és Harry is sokat beszél a királynővel; úgyhogy egy oldottabb párbeszédre lehet számítani. Ráadásul Harryéknek sem annyira sietős a dolog, mint egy évvel ezelőtt volt – fogalmazott a szakértő.

Ha a Covid helyzet engedi, a pár a királynő idén esedékes 95., Fülöp herceg 100., illetve a néhai Diana hercegnő 60 születésnapjára is szeretne visszautazni az Egyesült Királyságba.

Válogatás Harry és Meghan nyilvános szerepléseiből, a "szakítás" óta