Ha képes vagy kinevetni a saját hülyeségedet – akár a legkétségbeejtőbb élethelyzetekben is - máris tettél egy nagy lépést azért, hogy jobb legyen az életed

Borítókép: Ha képes vagy kinevetni a saját hülyeségedet – akár a legkétségbeejtőbb élethelyzetekben is - máris tettél egy nagy lépést azért, hogy jobb legyen az életed Forrás: Dala Gábor
Milyen a nő, ha elmúlt 40? Cseppet sem könnyű téma, sorsunk és mindennapos játszmáink görbe tükre egy előadásba sűrítve. Kíméletlen, lehangoló szembenézés helyett mégis egészen mást kaptunk: sikerült könnyesre nevetni magunkat a nézőtéren. Arról, hogyan lehetséges mindez és hogy miért is lenne olyan nagyon fontos a humorral átitatott önreflexió a mindennapokban; a darab rendezőjével, Tollár Mónikával beszélgettünk.

- Rendezőként számodra mi volt a legfontosabb szempont, ami mentén egyáltalán megközelítetted ezt a kérdéskört?

- A 40 fölötti női élet szerintem azért olyan különleges, érdekes mert ebben az életkorban már nagyon sok mindenre tud rálátásunk lenni. Ez az előadás ezt járja körbe mind a próza – a színpadon megidézett Janikovszky Éva szövegek – a versek és az élő beszélgetések mentén; valamint a színésznők relflexióin keresztül. Az előadást követő pódiumbeszélgetésen én is azért meséltem egy kicsit magamról; arról, hogy otthon én bizonyos, kiélezett helyzetekben néha hogyan viselkedem, hogy a színészek és a nézők is lássák:

mindannyian esendő emberek vagyunk.

Ezzel is azt szerettem volna érzékeltetni, hogy ezek a dolgok mindannyiunk életében jelen vannak és hogy nem csak az a célom, hogy bemutassak egy olyan színdarabot, amiben arról mesélek nekik egyfajta magaslatról, hogy lám-lám, milyen rémes női karakterek is léteznek az életben.

- Mit üzensz a darabodon keresztük nekünk, 40 feletti nőknek?

- A legfontosabb üzenet szerintem az önreflexió - amire a saját példámat előhozva én is törekedtem a pódiumbeszélgetés során. Meglátásom szerint ez a darab is erre bátorít, arra a fajta mentalizációra, hogy próbáljak meg rálátni a saját működésemre, ami a különböző élethelyzeteimben bizony remek módon képes megváltozni.

Forrás: Dala Gábor
Balról: Tollár Mónika, Fodor Annamária, Kakasy Dóra, Horváth Lili és Szamosi Zsófia

Van ugyanis bennünk egy olyan téves elképzelés, hogy konstansan vagyunk valamilyenek és csak nagyon nehezen tudjuk elképzelni ennek az ellenkezőjét. A legfontosabb útravalónak pedig a derűt, az életkedvet, az életörömöt és a humort nevezném. Ezért is hívjuk segítségül a színpadon Janikovszky Éva, Lackfi János és Szabó T. Anna szövegeit.

Hiszem, hogy ha képes vagy kinevetni a saját hülyeségedet, akkor máris tettél egy nagy lépést azért, hogy jobb legyen az életed. Itt alapvetően nem másokon nevetünk, másokat kinevetünk; hanem saját magunkon. Az egész előadás erről szól: hogy tudom-e saját magamat derűsen szemlélni, talán a legtragikusabb pillanataimban, helyzeteimben is.

Szeretném, hogy akik megnézik a darabot, ezzel a szellemi útravalóval távozzanak és semmiképpen se úgy, hogy az keserűséget, szomorú gondolatokat ébresszen bennük.

Hiszen ez az, amire most különösen nagy szükség van az életben.

A Nő, ha elmúlt 40 című képzeletszínházi darabot ezúttal egy különleges alkalom keretében - a Dalkó Beáta és Nagy Erika nevével fémjelzett ZHOJA márka hét éves születésnapja alkalmából - láthatta a közönség. Janikovszky Éva halhatatlan női alakjait Fodor Annamária, Horváth Lili, Kakasy Dóra és Szamosi Zsófia színésznők keltették életre.

***

Galériánkban olyan mondatokat gyűjtöttünk össze, amiket talán a legjobb, ha elfelejtesz a negyedik x-en túl!