Gyászol a palota - 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, a királynő legfőbb támasza

Borítókép: Gyászol a palota - 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, a királynő legfőbb támasza Forrás: Getty Images
Életének 99. évében, péntek reggel elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje; állandó kísérője és támasza. A brit monarchia legmagasabb életkort megélt férfi tagjának híresen fanyar humora bőven ellátta munkával a királyi család sajtósait; az utóbbi időkben viszont leginkább már csak betegségeiről lehetett hallani.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a brit királynő bejelentette szeretett férje, Fülöp edinburghi herceg halálát. Ő királyi fensége békében távozott el ma reggel a winsdori kastélyban
tudatta a királyi család.

Márciusban Edinburgh 99 éves hercege komoly szívműtéten esett át, majd közel egy hónap után kiengedték a kórházból. II. Erzsébet örök kísérője idén júniusban töltötte volna be a 100. életévét.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1934-ben találkoztak először, eljegyzésükre 1947 júliusában került sor. Még abban az évben, november 20-án házasodtak össze a Westminster-apátságban. Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke született: Károly herceg, Anna hercegnő. András herceg és Eduárd herceg.

Fülöp nagy lovaspólós és lelkes sportrajongó volt, segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait. Több mint 780 szervezetnek volt a tagja, védnöke vagy az elnöke. A brit uralkodói házastársak közül ő szolgált a leghosszabb ideig az uralkodó mellett és ő volt a brit királyi család legidősebb férfi tagja. Csak 2017 augusztusában vonult vissza a közélettől.

Galériánkkal rá emlékezünk