Nem vagy biztonságban a Facebookon, ha ezt a 7 dolgot nem tartod be: így használd jól a felületet!

Borítókép: Nem vagy biztonságban a Facebookon, ha ezt a 7 dolgot nem tartod be: így használd jól a felületet! Forrás: Pexels / Tobias Dziuba
„Fent vagy az iWiW-en?” Emlékszel, amikor még ez az oldal jelentette a közösségi média csúcsát? Csaknem 10 éve azonban megszűnt ez a felület, és helyét egy új platform vette át, a Facebook. Bár a fiatalabb generáció már boomernek tartja a Facebookot, még mindig nem ment ki a divatból. Sőt, tudunk már tippet, hogyan használhatod még hatékonyabban!

Ha hihetünk a számoknak, a Facebook továbbra is nagy népszerűségnek örvend. Eszerint a statisztika szerint például a havi felhasználók száma alapján 2024 áprilisában a legnépszerűbb közösségi média felületnek a Facebook bizonyult.

A bőség zavara

Ma már könnyű elveszni a közösségi média tengerében, hiszen számos platform közül választhatunk. Aki a hosszabb videókat szereti, a Youtube-ot, a rövidebb videók kedvelői pedig a TikTokot választják. Azok, akik pedig még mindig hisznek a képek erejében, az Instagramot pörgetik előszeretettel.

Akkor mire használhatjuk a Facebook-ot?

A Facebook eredeti funkciója az iWiW-hez hasonlóan a kapcsolatépítés volt. Ma már jóformán bárkit megtalálhatsz rajta, és mivel sokan óvatlanul használjuk, pár kattintás, és rengeteg információhoz juthatunk ismeretlen emberekkel kapcsolatban. Nem véletlenül szereti annyira a HR szakemberek többsége – a LinkedIn mellett – ezt a felületet, mely az állásra jelentkezők előszűrésében is segítségükre lehet.

Forrás: Unsplash / Glen Carrie
A Facebookon nem csak te figyelhetsz meg másokat, rólad is sok minden kiderül

A Facebook még mindig erős a közösségépítésben

A felület egyik leggyakrabban használt előnye a csoportok létrehozása. Legyen az egy szülői, rajongói vagy munkahelyi csoport, a Facebook tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy hasonló érdeklődésű körű vagy területről érkező emberek egymással kapcsolódni és beszélgetni tudjanak.

A Facebooknak azonban megvannak a maga veszélyei

Sajnos nap mint nap hallunk olyan híreket nemcsak sztárokkal, hanem magánemberekkel kapcsolatban, hogy feltörték a Facebook-fiókjukat, és ha a csalók egyszer bejutottak, az eredeti felhasználó már nem fogja tudni visszaszerezni azt. Ezért a legjobb dolog, amit tehetsz, az a védekezés, azaz hogy megóvod a fiókod biztonságát.

Galériánkban adunk pár tippet ahhoz, hogyan tudod nemcsak hatékonyan, hanem biztonságosan is használni a Facebookot!