Ezért beszélgetek már az ovis gyerekeimmel is a szexről

Borítókép: Ezért beszélgetek már az ovis gyerekeimmel is a szexről Forrás: Getty Images
Nem akart kamasz korukig várni vele, a 3 éveseinek is már mesél a méhekről és a madarakról egy kétgyermekes brit anyuka. Szerinte ugyanis a felvilágosítást nem lehet elég korán kezdeni.

„Azt mondom, nem lehet elég korán elkezdeni. Nagyon fontos, hogy mielőbb képbe hozzuk a gyerekeinket; természetesen csakis az ő szintjükön" – fejti ki egy kétgyermekes anyuka, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy már a 3 éveseinek szexuális felvilágosítást tart.

"A madarakról és a méhekről mesélek nekik, és már abba is beavattam őket, hogy honnan jönnek a kisbabák. Meggyőződésem, hogy ezzel nem szabad várni kamasz korukig, amikor majd ott állnak leforrázva és csak totálisan zavarba jönnek a témától" – teszi hozzá Caroline Hemmingham.

A brit édesanya egyebek mellett már a menstruációról is elbeszélgetett a kislányával abban a reményben, hogy a gyerek így talán kevésbé fogja magát kényelmetlenül érezni, amikor megjön majd az első havivérzése.

Hiszem, hogy ez a fajta nyitott megközelítés és az őszinte kommunikáció segít, hogy ezt az erősen tabu témákat normalizálni tudjuk a gyerekek előtt.

Másfelől megkíméljük magunkat azoktól a kínos, felvilágosító beszélgetésektől is, amiknek már csak az emlékétől is feláll a hátamon a szőr – teszi hozzá Caroline.

Megmondom őszintén, egy 1950-es években kiadott gyermeknevelési kézikönyvből merítettem az ihletet. Ebben olvastam ugyanis, hogy amire egy kisgyermek 5 éves koráig nem kérdez rá; azzal a témával a szüleinek kell előrukkolni. Ha még egyszer sem érdeklődött például afelől, hogyan születnek a kisbabák; akkor arról el kell beszélgetni vele. Természetesen az ő szintjének megfelelően.

Ha - attól a pillanattól fogva, hogy a kicsit érdekelni kezdi mondjuk a születés, a szülés - lépésről-lépésre elkezdjük beavatni a témába, akkor ezt is ugyanolyan természetes jelenségként fogja kezelni, mint a szelet, az esőt, vagy a napsütést.

A szex is a világ egyik legtermészetesebb dolga. Miért is ne beszélhetnénk róla már egész kicsi koruktól fogva a gyerekkel?!" – teszi fel a nagy kérdést az édesanya.

Bizony felnőttként is bőven tanulhatunk a szex terén. Az alábbi tévhitek közül te például melyikről tudtál?