Ez a WHO aktuális álláspontja a magyarországi koronavírus helyzettel kapcsolatban

Borítókép: Ez a WHO aktuális álláspontja a magyarországi koronavírus helyzettel kapcsolatban Forrás: GettyImages
Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője szerint borítékolható volt a második hullámban tapasztalt robbanás, önmagában a maszk semmitől sem véd meg bennünket és a valóban biztonságos oltóanyagra is várni kell még egy kicsit.

A WHO szakembere szerint a maszk csak akkor hatékony, ha nem csak mi, de a többi ember is hordja, illetve ha betartjuk a WHO és a kormányok által javasolt többi óvintézkedést is.

„Egy felmérésünk szerint akkor hatékony a járvány terjedésének visszaszorításában, ha a lakosság 95 százaléka hordja a maszkot. Bár arról nincs statisztikánk, hogy Magyarországon mekkora ez az arány, tudjuk, hogy Európában a lakosságnak kevesebb, mint 60 százaléka visel maszkot"- mondja a szakember.

Ledia Lazeri a maszkviselésen kívül a fizikai távolságtartást tartja még kiemelten fontosnak. Egyre több helyen – például boltokban, patikában- látja, hogy felfestések segítik az embereket a szükséges távolság betartására, de erre oda kell figyelünk akkor is, ha az utcán elsétálunk valaki mellett vagy éppen a Margit-szigeten futunk. Különösen elővigyázatosan kell eljárnunk, ha tüneteket észlelünk magunkon. Sokan nem veszik komolyan a betegség kezdeti jeleit, hőemelkedéssel is közösségekbe járnak. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy otthon maradjunk és jelentkezzünk a háziorvosunknál.

Az önkéntes karanténba vonulással, a kontaktvizsgálat támogatásával sokat tehetünk a járvány elleni védekezésben.

A szakember szerint a fertőzés az elmúlt hónapban egész Európában jelentősen megugrott, ezért különösen bonyolulttá vált a kontaktkutatás és a megbetegedések nyomon követése. A Covid–19-fertőzöttek számának növekedése pedig aránytalanul nagy terhet ró az egészségügyre. A betegség megállapításához pozitív PCR-teszt kell, de ha nem áll módunkban tesztet csináltatni, akkor is sokat segít a járvány megfékezésében, ha mindazok, akik szoros kontaktnak számítanak, önkéntes karanténba vonulnak.

Európában Magyarországot később érte el a vírus, az első hullámban a kormány ezt ki is tudta használni. Ennek köszönhetően tavasszal sikerült jelentősen mérsékelnie a fertőzést. A korlátozások feloldásával azonban a világon, így Magyarországon is lazult a fegyelem, és a most látható statisztikákban ez tükröződik. Az őszi-téli időszakban pedig azzal is kell számolni, hogy több ember tartózkodik zárt helyiségekben, így a vírus is gyorsabban terjed. Ugyanakkor a drasztikus lezárások csak utolsó megoldásként és csak akkor jöhetnek szóba, ha az egészségügyi ellátórendszer a teljesítőképességének a határaihoz ér.

Lazeri azért tartja veszélyesnek a túl szigorú lezárásokat, korlátozásokat, mert az emberek mentális egészsége ennek hatására rohamosan romlik és már most érzékelhető, hogy rengetegen küzdenek pszichés problémákkal, depresszióval. És akkor még nem is beszéltünk a gyerekekről, akikre ez a bizonytalan, korlátozásokkal teli élethelyzet még nagyobb mentális terhet ró.

A lezárások miatt elszenvedett lelki problémákkal az emberek többsége magára marad.

A stressz és a szorongás jellemző kísérő tünete a lezárásoknak, jelentősen csökken a lakosság pszichés ellenálló képessége.

„Számos nemzetközi tanulmány vizsgálja az intézkedések tinédzserekre gyakorolt hatását, erről Magyarországgal kapcsolatban is lesznek friss statisztikák. Azt már látjuk, hogy esetükben jelentősen emelkedett a depressziós megbetegedések száma. Ezért is hangsúlyozzuk az iskolák nyitvatartásának fontosságát"- mondta Lazeri.

Ami miatt azonban van ok a reményre, az az, hogy mostanra sokkal többet tudunk a vírusról, mint az első hullám idején. Ismerjük a nagyobb veszélynek kitett csoportok körét, rendelkezésre áll számos hatékony gyógykészítmény, és jó hírek érkeznek a vakcina-előállítással kapcsolatban is.

A biztonságos és hatékony oltások elfogadása azonban idő kérdése.

„A WHO nyomon követi a világban zajló kutatásokat, 47 vakcina klinikai fejlesztés alatt áll, ebből tíz a harmadik klinikai fázisban van. Már lassan kezdjük látni a nagyszabású (30–60 ezer fő bevonásával folytatott) kísérleti szakasz eredményeit. A hírek biztatóak, de még várnunk kell a hatékonyságra és a biztonságra vonatkozó adatokra. Látnunk kell azt is, hogy mennyi ideig nyújt védelmet a vakcina a vírus ellen, és további tapasztalatokra van szükség a mellékhatásokra vonatkozóan. Mindezek után az adatokat be kell nyújtani a gyógyszerengedélyt kiállító hatóságoknak, és elindul az engedélyezési eljárás. A WHO együttműködik az egyes országokkal annak érdekében, hogy az emberek biztonságos és hatékony védőoltáshoz jussanak.”

Forrás: index.hu

Az életünk covid előtti és utáni szakaszra osztódott. Egy lány találó fotómontázst is készített erről, nézd meg a galériában!