Ledöbbensz Erzsébet királynő - ma már nem hétköznapi - hobbiján

II. Erzsébet, bélyeggyűjtemény Forrás: Getty Images
Tudtad, hogy az angol királynő szenvedélyes bélyeggyűjtő? II. Erzsébet a családi hagyományokat viszi tovább e hobbin keresztül; a mintegy 100 millió fontra becsült páratlan kollekciót ezért is mutogatja nagyon büszkén a palota látogatóinak.

Azzal valószínűleg nem árulunk el sok újat, hogy az angol királynő szenvedélyesen rajong a corgi kutyákért, imád lovagolni és a családja körében lenni. II. Erzsébetnek van viszont egy kevésbé ismert, ám annál „jövedelmezőbb” hobbija; nevezetesen a bélyeggyűjtés.

Forrás: Getty Images
II. Erzsébet a bélyeggyűjteményét rendezgeti a Buckingham Palotában, 1946-ban

Bár a királynő ezt közel sem űzi olyan szinten, mint azt édesapja, V. György tette; ám ő is nagy hangsúlyt fektet a meglehetősen nagy és rendkívül értékes gyűjtemény gondozására.

S hogy mindez ne csupán a mindenkori uralkodó vállát nyomja, a királyi udvar egy külön pozíciót is létrehozott a lenyűgöző kollekció gondozására, gyarapítására; még a 19. században.

Az azóta is létező „királynői bélyegek őrzője” munkakört az utóbbi időben Michael Sefi töltötte be (egészen 2018-ig), aki 2004-ben még egy nagyobb szabású kiállításra is vitte bélyegek egy részét.

A királynő állítólag szívesen büszkélkedik a gyűjteményével a Buckingham Palotába érkező látogatóinak, s nem csupán azért, hogy megmutathassa, a világ legértékesebb bélyegeiből is jó néhányat magáénak tudhat. Azért is nagy öröm ez számára, mert úgy érzi, sikerült tovább vinnie és gyarapítania édesapja és az uralkodó család örökségét. Ezt pedig Erzsébet királynő nagyon komolyan veszi – nyilatkozta Sefi még 2012-ben a Royal Gazette-nek.

II. Erzsébet bélyeggyűjteményének értékét úgy 100 millió fontra becsülik, s akad köztük olyan különleges darab is - egy mauritiusi bélyeg – amely csak önmagában 2 millió fontot ér.

S hogy a különleges bélyegeken túl még mi minden hozza lázba II. Erzsébetet, galériánkból megtudhatod!