Erre számíthatunk? Ezek a filmek túlságosan valós képet festenek földi jövőnkről

Borítókép: Erre számíthatunk? Ezek a filmek túlságosan valós képet festenek földi jövőnkről Forrás: Getty Images
Egyre több film mutat be olyan jövőképet, melynek eljöveteléről egyre kevésbé vannak kétségeink, sajnos. Ne a repülő autókra gondolj elsőként, hanem a földünk élhetőségének valószínűségére.

A kétezres évek elején - és azt jócskán megelőzően is - számos film foglalkozott a jövővel és az űrutazással. Örök klasszikus a Star Wars, A Szárnyas fejvadász, amik mindenkinek eszébe juthatnak egyből. De ugyebár egyik film fókuszában sem a földi élet ellehetetlenedése áll, bár a Blade Runner második részében már elkezdhetünk aggódni a jövőnk miatt. 1998-ban, emlékszem berobbant az Armageddon, ami bizony már a Földet érintő fenyegetésről, egy aszteroida eltérítéséről, ferobbantásáról szólt, de még abban is inkább az akcióhős attitűd domborodott ki.

Aztán az utóbbi 6-7 évben egyre több olyan film került a mozikba, ami komolyan rávilágított arra a tényre, ami földi életünk valós problémája lehet: ha földünkre nem vigyázunk, akkor komoly gondok lehetnek éghajlatunk, mindennapi életünk alakulásában.

Nagyon rossz hírem van: a legtöbb utópisztikus filmben a vég kezdetét vagy egy vírus, vagy az éghajlat oly mértékű megváltozása okozza, melyet az emberiség már nem bírt el.

Kezdő vagy haladó űrfanatikus legyél: filmeket találsz bőven a témában.

Most mondom, van olyan, amit nem elég egyszer megnézni. Az Interstellar például tipikusan az a film, amit tanulmány jelleggel is lehet nézni.

Jöjjön most egy olyan lista - a teljesség igénye nélkül - melyben garantálom, nem lesz spoiler, egy centivel se többet fogok elmondani a filmről, mint amennyit az előzetesből megtudhatsz.

Galériánkban jöjjenek azok a filmek, melyet túlságosan valós jövőt festenek földi jövőnkről: