Eredetileg a fiúk hordtak rózsaszínt - mikor és miért cserélődtek meg a nemek színei?

Borítókép: Eredetileg a fiúk hordtak rózsaszínt - mikor és miért cserélődtek meg a nemek színei? Forrás: Getty Images (Sharon Pruitt / EyeEm)
Mióta az eszünket tudjuk mindannyian egy olyan világban élünk, ahol a rózsaszínt hagyományosan a női nem színének tekintik, míg a kéket a fiúkénak tartják. De nem volt ez mindig így!

Az elmúlt években nagy változások történtek a nemekről alkotott felfogásunk szempontjából, a nemi identitás és a „normák” ősrégi koncepcióit az egész világon megkérdőjelezték.

Olyan új kifejezések léptek be a szókincsünkbe, mint például gender-semleges, vagy non-bináris, és a fogalmak burjánzása valamint az egyes idántitásképek szerteágazása napjainkban is folytatódik.

Mióta az eszünket tudjuk mindannyian egy olyan világban élünk, ahol a rózsaszínt hagyományosan a női nem színének tekintik, míg a kéket a fiúkénak tartják. Ezt a berögződést már a gyermekek érkezésekor megfigyelhetjük. A szülők általában számtalan kék vagy rózsaszín ajándékot kapnak a gyermek neméhez viszonyítva, de bármennyire is furcsa ez számunkra, volt idő, amikor a kék volt a „nőies” szín és a rózsaszín pedig a fiúk/férfiak körében volt népszerűbb.

Repüljünk vissza egy sokkal korábbi időbe, amikor a színek még egyáltalán társultak a nemhez, amikor a nemi szempontból semleges ruházat volt a norma. Minden gyermek, legyen az fiú vagy lány jellemzően fehérbe volt öltöztetve. A fehér szín mellett praktikussági okok miatt tették le a voksukat: ugyanis fehérítővel már abban az időben is nagyon könnyű volt tisztítani. A gyerekek csak akkor kezdtek el színesebb öltözéket ölteni, mikor elérték a hat-hét éves kor.

A színeket a nemekhez való összekapcsolásának koncepciója csak a 19. század közepén kezdett el feltörni. Ekkor a világos tónusok és a pasztell színek egyre gyakrabban társulnak a kicsikkel. Évtizedekkel később a rózsaszín és a kék egyes színei elkezdtek összekapcsolódni egyik vagy másik nemmel, de nem úgy, ahogyan azt a mai fejjel gondoljuk. Valójában a kéket általában a lányok viselték, a fiúknál a rózsaszín volt az előnyben részesített árnyalat.

Ennek magyarázatára szolgáló elméletek az évek során változtak, de úgy gondolják, hogy a kék szín Szűz Máriához kapcsolódott, ennélfogva annak nőiesebb felhangjai voltak, míg a rózsaszín a vöröshez kapcsolódott, amelyet erős és férfias színnek tekintettek. Ezt a tézist Gavin Evans író és színszakértő is megerősítette a Business Insider interjúja során.

Forrás: Getty Images (Nattaphat Littlekop)

Evans elárulta, hogy még a 19. század végén és a 20. század elején is gyakori volt, hogy az anyáknak azt mondták, hogy a fiúkat rózsaszínű férfias színbe kell öltöztetni, hogy a későbbi életben férfiasabb egyeddé fejlődjenek, míg a lányok nőiesebb alternatívája a kék volt.

Furcsa módon a második világháború után fordult a kocka, és a divatmárkák, a kereskedők hirtelen a rózsaszínt úgy kezdték eladni, mint a nők tökéletes színét, míg a kék – a korábbi berögződéssel ellentétben - férfias lett.

Az idő múlásával e két szín közötti különbség csak nőtt és nőtt, majd a rózsaszín-kék kategória elkezdett terjedni a játékokra, kiegészítőkre, kiságyakra, babakocsikra és minden másra.

A mai korban azonban nemi identitások születéstől eltérő megélése és tudatossága, valamint a nemekre jellemző asszociációk, régi sztereotípiáinak leomlása lehet, hogy ezt a szembenállást is átalakítja. A divat és a trendek egy pillanat alatt megváltozhatnak. A rózsaszín és kék szín története egyértelműen tökéletes példa arra, hogy ezek a trendek milyen gyorsan jöhetnek és mehetnek.

És hogy a 2021-es év színei mik lettek?

A lenti galériára kattintva megmutatjuk!