Elpusztult Monique: a tyúk, aki körbehajózta a Földet

Borítókép: Elpusztult Monique: a tyúk, aki körbehajózta a Földet Forrás: Getty Images (Tina Terras & Michael Walter)
Gazdája, Guirec Soudée 2015-ben fogadta örökbe Monique-ot: ő lett a tyúk, aki körbehajózta a Földet. Monique a napokban hunyt el, 9 éves volt.

Március elején az Instagramon tudatta a világgal a szomorú hírt a francia kalandor Guirec Soudée, hogy elpusztult hű társa, Monique, a tyúk, aki körbehajózta a Földet. Monique-ot 2015-ben, első szóló világkörüli útja során a Kanári-szigeteken fogadta örökbe. Utána 5 évig járták a világot, melynek során a vörös tyúk „annyi tengeri mérföldet gyűjtött, amennyire sok hivatásos vitorlázó is büszke lehetne” – írja az Aqua Magazin.

A szokatlan páros elképesztő kalandokat élt át együtt, például 130 napig „teleltek” a jég fogságában Grönland partjainál. Az évekig tartó világjárás után egy kis szigetre költöztek Bretagne északi partjainál, amelyet szintén Yvinecnek hívnak, mint Soudée hajóját. Monique boldogan töltötte nyugdíjas éveit a szigeten, február végén, kilenc éves korában viszont utolérte a vég.

Soudée megható módon búcsúzott tőle:

„Együtt láttunk jéghegyeket, medvéket, narválokat, több tucat bálnát és több ezer delfint. Álmodtunk, mint a gyerekek, és reszkettünk a félelemtől, amikor a Horn-fok után hetekig vitorláztunk a viharokban – átfázva és kimerülten”
írta hosszú és érzelmes megemlékezésében a vörös tyúk gazdája.

„Öt évvel később megérkeztünk Bretagne-ba, és az én szigetemen élhettél. Eleinte a házban aludtál, soha nem mozdultál el mellőlem. Aztán te lettél a sziget királynője, mindig kint szaladgáltál, kapargatva a földet, a homokot és a hínárt. (…) Megérdemelted a szép és nyugodt nyugdíjas éveket. Soha nem foglak elfelejteni, kicsi Momóm. Köszönök neked mindent” – idézi Soudée-t a Yachting World.

forrás1, forrás2

Tudod, hogy mire használható fel a tojáshéj a háztartásban? Nézd meg a lenti galériánkat!