Tinédzser lopta el Viktória királynő bugyiját

Borítókép: Tinédzser lopta el Viktória királynő bugyiját Forrás: Getty Images (Edwin Remsberg)
A tinédzser története, aki betört a Buckingham palotába és ellopta Victoria királynő fehérneműjét, úgy hangzik, mintha egy új netflixes film szinopszisa lenne, ez azonban a valós történelem. Edward Jones élete nem volt mesebeli, már csak azért sem, mert az uralkodó alsóneműjével a nadrágjában fülelték le.

Valószínűleg ez volt az első hitelesen dokumentált, hírességgel kapcsolatos bugyilopási eset. És hogy ez nem csak afféle korabeli bulvárhír, azt bizonyítja, hogy Dr. Jan Bondeson, a Cardiffi Egyetem vezető oktatója öt évet töltött témája kutatásával. Öt évet, jól olvastad. Eredményeit könyv formájában is megjelentette, mely eredeti címen „Queen Victoria & the Stalker”-ként jelent meg.

Dr. Bondeson, aki Newportban él, azt mondta:

"Edward Jones nagyon furcsa figura volt, és Viktória királynőn kívül soha nem érdekelték a nők.”

Ha érdekelték volna, akkor sem biztos, hogy sikere lett volna, mert a korabeli újsághírek alapján: „Rendkívül ronda volt, széles szájjal és alacsony homlokkal, ráadásul soha nem mosakodott, ezért az emberek kéményseprőnek hitték. Nagyon magányos karakter volt, de nem volt skizofrén vagy őrült, csak furcsa.”

Dr. Bondeson szerint nehéz megmondani, hogyan kezdődött Jones megszállottsága Viktória királynővel, aki 1837 és 1901 között uralkodott, de a 14 éves lányt csak akkor vette célba, amikor a Buckingham-palotában volt. "Nyitott ajtókon vagy a földszinti ablakokon keresztül jutott be a palotába, akkoriban nem volt olyan szigorú ellenőrzés" - mondta.

Háromszor elkapták, és elismerte, hogy negyedszer is ott volt, de valószínű, hogy ennél többször hatolt be. Először elvette a királynő fehérneműjét, harmadszor pedig ellopta az ételt a konyhából, és kétszer elfogták a trónon ülve. Úgy kapták el, hogy a királynő alsóneműje bee volt tömve a nadrágjába.

Annyira ciki volt az eset, hogy titokban ítélték el, de mivel nem volt bűncselekmény, nem lehetett sokáig börtönbe küldeni.

"Három hónapra ítélték gazemberség és csavargás vádjával, de folyamatosan üldözte a királynőt, így a kormány úgy döntött, hogy megszabadul tőle" - mondta Dr. Bondeson.

Forrás: Getty Images (mikroman6)
Viktória királynő koronázási esküt tesz, antik gravírozás illusztráció.

Elrabolták és egy Brazíliába tartó hajóra tették, de visszatért, ezért újra elrabolták, és egy börtönhajóra zárták, amelyet soha nem engedtek a part közelébe, hogy elejét vegyék a szökésnek. Hat évig tartották a fedélzeten. A Boy Jones néven ismert Jones szabadulása után alkoholista, majd betörő lett.

Dr. Bondeson szerint Jones bátyja rábeszélte, hogy menjen újra Ausztráliába, és ő lett Perth városi kiáltója. "Nagyon bosszantotta, hogy mindig is a királynő bugyitolvajaként ismerték, és viccek céltáblája volt emiatt még Ausztráliában is" - mondta.

Vikrória királynőről néznél filmet? Kattints a galériánkba.