A NASA marsjáró videója elképesztő képet mutat a Mars-kráterről

Borítókép: A NASA marsjáró videója elképesztő képet mutat a Mars-kráterről Forrás: Getty Images (nemchinowa)
A NASA kalandos úton eljuttatott Preservance nevű marsjárója jelenleg egy nagy kráter felett helyezkedik el, káprázatos kilátást biztosítva a megfigyelőknek. Betekintést nyerhetünk a Mars felszínébe, marsi látképbe.

Miközben az egykori élet nyomait kereste a Mars sivatagában, a marsjáró 152 képet készített a Belva-kráterről, amelyeket az űrügynökség egy egységes összefüggő mozaikká fűzött össze, és egy elsöprő erejű videó formájában közzé is tette.

"A marsjáró-missziók általában a marsjáró közvetlen munkakörnyezetében lévő kis, lapos expozíciók során fedezik fel az alapkőzetet"

- mondta Katie Stack Morgan, a Perseverance küldetés helyettes projekttudósa. "Ezért volt a tudományos csapatunk olyan lelkes a Belva-ról készített képek kapcsán. A becsapódási kráterek nagyszerű kilátást kínálnak, és fontos információk birtokába juthatunk ezeknek a kőzeteknek a kialakulásával kapcsolatban, olyan perspektívából, amely ritkaságnak számít."

A Mars kráterei, legyenek azok nagyok vagy kicsik, gyakran a vörös bolygóba ütköző tárgyak becsapódásával jönnek létre. A több mint fél mérföld széles Belva sem különbözik ezektől. Mint egy dombot átszelő autópálya, a kráter egykori nyomokat tárt fel a Mars vizes múltjából. A lefelé lejtő sziklák bizonyítékai lehetnek egy múltbeli marsi homokpadnak, amelyet egy nagyobb folyó rakhatott le. Az előtérben lévő sziklákat pedig a drámai becsapódás sodorta oda, vagy "a folyórendszer szállíthatta őket a kráterbe" - magyarázta a NASA.

A kráter tetején a Perseverance marsjáró már meggyőző bizonyítékot talált egy egykoron mély folyó nyomaira, amely több milliárd évvel ezelőtt létezett, amikor a Mars melegebb, vízben gazdagabb volt, és vastagabb légkör szigetelte.

A bolygókutatók ez alapján további adatokhoz jutnak, hogy vajon virágozhatott-e bármilyen kezdetleges élet ezeken az egykori folyóparti helyeken.

forrás

Nők az űrben: minden idők leg-leg-leg női űrhajósai a lenti galériánkban!