Egy rosszul szigetelt WC, egy elvétett tizedesvessző: a csillagok között utazva nem minden alakul úgy, ahogy kellene

Borítókép: Egy rosszul szigetelt WC, egy elvétett tizedesvessző: a csillagok között utazva nem minden alakul úgy, ahogy kellene Forrás: Getty Images
Minden új találmány, elmélet, rendszer, az elején még döcög. Hibák, rossz kalkulációk mindig felmerülhetnek, melyeket a fejlesztésekkel ki tudnak javítani, tanulva a tapasztalatból a rendszert tökéletesíthetik. Aprónak tűnő vagy banális hibákról legyen szó, az űrutazásban egy kicsi eltérés is tragédiához vezethet.

A kezdetek kezdetén, amikor még se az oroszok, se az amerikaiak nem jelentették be hivatalosan, hogy készek meghódítani a világűrt, számos olyan fatális véggel záruló kísérlet lehetett, melyről semmit nem tudunk mi ’halandó emberek’.

A már 66 évvel ezelőtt kezdődő űrverseny kezdetén nagy volt a nyomás mindkét ország űr pionírjain, mely során számos fejlesztés, kísérlet ment végbe. Az 1957. október 4-én fellőtt orosz Sputnyik -az első mesterséges műhold- a sikeres küldetések közé tartozott. Ám azt követően számos alkalommal merült fel végzetes vagy épp majdnem végzetes hiba a szerelés vagy a navigálás során.

Másfél hete, hogy a SpaceX asztronautái nem várt probléma miatt kerültek reflektorfénybe. A Crew-2 legénysége, a SpaceX történetében rekordidőnek számító 199 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Ám a visszaút előtt közölték a legénységgel, hogy van egy kis gond. Mégpedig a velük visszaérkező űrhajó, a Dragon fedélzetén. Nem működik jól a WC, így jelezték nekik, hogy arra ne is gondoljanak, hogy a hazaút alatt -ami az első tervek szerint 20 órás lett volna- azt használni fogják.

Erős túlzással, de pelenkában kellett hazarepülniük az űrhajósoknak

mely út szerencséjükre végül csak 8-9 órás lett, egy módosított indulásnak köszönhetően.

Végül pont egy hete landolt szerencsésen a négy űrhajós, a Mexikói-öböl vizébe csobbanva, rajtuk a speciális védőöltözetben, mely még a WC nélküli extra igénybevételt is elbírta. Hogy lesz-e még legénység, akik egy, a gyakorlatban napvilágra került hiba kapcsán, szó szerint szorult helyzetbe kerül? Vélhetően nem, de lássuk, hogy mely olyan publikált apró hibák voltak az űrtörténet során, mely végzetes vagy közel végzetes problémákhoz vezettek.

Forrás: wikipedia, NASA

Galériánkban ezek következzenek most: