Halott anyját akarta újrateremteni a férfi, akiről a Psycho beteg főhősét is mintázták

Borítókép: Halott anyját akarta újrateremteni a férfi, akiről a Psycho beteg főhősét is mintázták Forrás: Getty Images
Emlékszünk még a Psycho személyiségzavaros főhősére, Norman Bates-re? A figura nem Alfred Hitchcock, és még csak nem is az író, Robert Bloch fejéből pattant ki teljes fegyverzetben: eredettörténete a 20. század egyik legbizarrabb gyilkosához köthető, aki egész életében terhelt anyja bűvöletében élt, és képtelen volt elfogadni annak halálát.

Az őrület, mint anyai minta

Edward Gein 1906. augusztus 27-én született Wisconsinban. A szülei házassága borzalmas volt, az apja ivott és alig-alig dolgozott, anyja, Augusta pedig vallási tébolyban szenvedett, amitől két fiát sem kímélte meg. Edet és Henryt eltiltotta a többi gyerektől, állandóan a Biblia legfenyegetőbb fejezeteit olvasta nekik, szidta az italt, a nőket, a szexualitást, az egész bűnös univerzumot. A fiúk szinte csak iskolába járhattak, egyébként állandóan az anyja szoknyáján kellett ülniük, hallgatva, hogy a világ milyen gonosz.

A család 1915-től egy kétszintes parasztházban lakott, amelynek később hátborzongató jelentősége lesz. A félénk, beszédhibás, de aránylag jól tanuló Ed az iskolák után ezermesterként dolgozott Henry bátyjával közösen – ablakokat javított, tetőket foltozott, házakat és kerítést festett –, és néha vigyázott gyerekekre is. Mindenki szimpatikus, udvarias, becsületes embernek ismerte. 1941-ben szívinfarktusban meghalt az apja, majd 1944-ben rejtélyes módon a bátyja is, aki lelkileg stabilabban vészelte át az anyai terrort. Állítólag Eddel együtt túl közel kerültek egy bozóttűzhöz, s hiába találtak a tarkóján ütésre utaló sérülésnyomokat, nem tartották azt gyanúsnak, így a nyomozást lezárták.

Forrás: Getty Images

1945-ben Ed anyja egy stroke következtében lebénult. Az addig sem konfliktusmentes együttélés valóságos pokollá változott: hiába ápolta önfeláldozóan, a szeretetéhes fiú csak sebeket és gyűlöletet kapott Augustától. Talán még ijesztőbb lehetett az a körülmény, hogy az asszony időnként váratlanul ellágyult: ilyenkor ölelgette és kisbabájának nevezte a majd negyven éves fiatalembert.

1945 decemberében Augustát elvitte a második stroke. Ed már korábban is úgy érezte, hogy képtelen lenne normálisan élni bálványozott anyja nélkül, és ez a tébolyult tétel hamarosan beigazolódott. Mivel sosem volt szociális lény, az embereknek eleinte fel se tűnt, hogy milyen állapotban van – afféle kedves falubolondjának tartották. Gyakorlatilag befalazta magát a házba, és alkalmi barkácsmunkákkal tartotta fent magát. A kis hálószobában húzta meg magát, Augusta szobáját bedeszkázta, és nem mozdított el benne semmit – mintha anyja bármikor visszatérhetne hozzá.

Öv mellekből, lámpaernyő emberi bőrből

Több mint egy évtizeden keresztül Ed Gein azt csinált a farmon, amit akart. Egészen 1957. novemberéig nem is történt semmi, ám ekkor eltűnt Bernice Worden, az egyik üzlet tulajdonosa. Mivel a földön vérfoltokat találtak, a rendőrség arra jutott, hogy a nőt elrabolták, a fia vallomása alapján pedig kimentek Geinhez, hogy megkérdezzék, valóban ő volt-e az utolsó, aki élve látta az asszonyt.

A pajtában szinte azonnal megtalálták a hullát: Bernice-t először agyonlőtték, majd egy csigára lógatva kibelezték és levágták a fejét. A seriff a felfedezés után kisietett a pajtából, és hányt.
Forrás: Getty Images
Ed Gein háza, ahol a szörnyűségek megtörténtek.

A rendőröket a sors lassan engedte be a megbomlott emberi psziché legmélyebb bugyraiba (mivel nem volt áram, a rendőröknek a sötétben a zseblámpáikat kellett használniuk). Gein farmján, a szobákban, a konyhában olyan nyomok, tárgyak, trófeák voltak szerteszét, amelyek létét lehetetlen ép ésszel felfogni. Emberi koponyákból, bőrből, csontokból készített tálak, székek, lámpaernyők, mellények, nadrágok, dobok, szemeteskosarak, kiszárított arcok, levágott orrok, női mellbimbókból kirakott öv, női nemi szervek, levágott emberi körmök. Ilyen volt a horrorfarm Gein-féle lakásdekorációja mindenfelé.

Az udvarias mintabeteg

A férfit másnap tudták letartóztatni. Két gyilkosságot elismert (Bernice és egy bártulajdonos, Mary Hogan halálát), de tagadta, hogy sorozatgyilkos lenne, azt állította, hogy a sok testrész mind a közeli temetőkből származik. Olyan középkorú nők sírját rabolta ki, akik torz elméjében az anyjához hasonlítottak, nagy álma pedig az volt, hogy ezekből a testrészekből újrateremtse az imádott elhunytat. Geint később számos más felderítetlen gyilkossági üggyel is meggyanúsították, de soha nem derült ki, pontosan hány áldozata volt.

Forrás: Getty Images
Ed Gein konyháját derítik fel a nyomozók.

1957. november 21-én a bíróságon beszámíthatatlannak, és emiatt ártatlannak vallotta magát. Az orvosok skizofréniával diagnosztizálták, így 11 évre kórházba került, és csak 1968-ban ítélték úgy, hogy már részt vehet a tárgyalásán. Végül elmeállapota miatt nem találták bűnösnek, s Gein egész életére intézetbe került. Állítólag mindvégig kellemes, nyugodt természetéről tett tanúbizonyságot, soha nem volt vele semmi gond. 1984. július 26-án halt meg tüdőrák következtében, 77 éves korában. A sors groteszk húzása, hogy az anyja mellett helyezték örök nyugalomra. Mivel „rajongói” nem hagyták békén a sírt, 2001-ben kihantolták és újratemették egy közeli jelöletlen sírba.

Ed Gein nemcsak Hitchcockot ihlette meg: ő volt a mintája A texasi láncfűrészes mészárlás Bőrpofájának, és Buffalo Billnek A bárányok hallgatnak című Oscar-díjas thrillerben.

Galériánkban pedig megismerkedhetsz néhány női sorozatgyilkossal (igen, ilyenek is voltak)!