Dr. Barta Anita: Az autóm a második otthonom és a mozgó irodám

Borítókép: Dr. Barta Anita: Az autóm a második otthonom és a mozgó irodám Forrás: Suzuki Barta Paks
Autós családba születve már kislány korában is inkább a matchboxozást választotta a babázás helyett. A családi kézben levő vállalategyüttes, a Barta Cégcsoport egyik felsővezetője és tulajdonosa napjainak jó részét imádott Suzukijában tölti; onnan intézi a telefonhívásait, váltóruhákat, cipőket tart benne. Ám ha éppen arra van szükség, adományokat gyűjt és juttat célba vele. Dr. Barta Anita azt is elárulta, hogy már 20 hónapos babájának is - aki gyakran elkíséri elfoglalt anyukáját – azt tanítgatja, a név kötelez.

Ételintoleranciás gyermekek és családok számára gyűjtöttek és osztottak mindenmentes adományokat a közelmúltban a Gróf Széchenyi Család Alapítvánnyal együttműködve. Hogyan kerültek közelebbi kapcsolatba a nemesi családdal?

Szorosabbra azok után fűztük velük a szálakat, hogy a tavalyi évben a cégünknek ítélték Az Év Széchenyi Vállalkozása Díjat, a 2020-as évben nyújtott teljesítményünkért. Ez a mai napig nagyon sokat jelent számunkra. Azóta pedig már arra is rájöttünk, hogy nagyon sok közös vonásunk van; hogy teljes mértékben magunkénak érezzük a Széchenyi család által képviselt értékeket, akár a családunk, akár a vállalkozásunk szintjén. Így például a jótékonykodást, a társadalmi felelősségvállalás fontosságát is.

Már több rendezvényt is szerveztünk az alapítványukkal közösen; például a cégcsoportunk siófóki, „mentes”, üzleti kávézójában. (Itt kizárólag egészségtudatos glutén-, tej-, cukor-, tojás-, laktózmentes és egészségszemléletű termékek kapnak helyet) Mindenmentes adományokat gyűjtöttünk és osztottunk szét közösen ételallergiás, ételintoleranciás gyermekek és családok számára.

Suzuki autóink ezekben a helyzetekben is rendre jelesre vizsgáztak, rengeteg dobozt tudtunk velük célba juttatni

Maga Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítványának kuratóriumi elnöke is Suzukival jár.

Miért éppen az ételallergiás gyermekeket, családokat támogatják?

Azt gondolom, hogy még mindig nem fordítunk kellő hangsúlyt ezekre a problémákra; dacára annak, hogy manapság egyre többen kénytelenek együtt élni vele. Ha csak a szűkebb környezetemben, a cégen belül nézem, rengeteg olyan kollégánk van, aki valamilyen ételintoleranciában, vagy ételallergiában szenved. Nekünk vállalati szinten is nagyon fontos a környezet-, és egészségtudatos életmód, amire igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni. A Barta Cégcsoport ezért is hozta létre az Ételintoleranciás és Ételallergiás Gyermekekért és Családokért Alapítványt, mely jelenleg egyedülálló a maga nemében és az egészséges táplálkozást és annak fenntarthatóságát tűzte zászlajára.

Célunk egyfelől az, hogy az alapítványunkon keresztül gyűjtsünk élelmiszereket és anyagi forrásokat az érintett családok számára. Mindezeken túl pedig szeretnénk új forráslehetőségeket felkutatni és támogatókat megnyerni az ügyünknek. Pályázatot is hirdettünk, aminek keretében az év környezetbarát és az év egészségtudatos vállalatát keressük kis-, közepes- és nagyvállaltok kategóriákban. Az elismerést olyan cég nyerheti el, amely kiemelkedően sokat tesz azért, hogy az ételintoleranciás és ételallergiás dolgozóinak megkönnyítse a mindennapjait.

Említette, hogy Ön, és Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumának elnöke is Suzukival jár. Ön mennyi időt tölt egy nap az autójában? Feltételezem, a céges ügyek intézése, a megbeszélések, az ingázások miatt nem keveset. Beavatna minket is abba, hogy néz ki egy autós vállalatcsoport elfoglalt felsővezetőjének - nem mellesleg egy 20 hónapos baba anyukájának - egy napja?

Én azt szoktam mondani, hogy abban lakom. Imádom a Suzuki Across-omat, valóságos álom! Tényleg! Amit még érdemes tudni róla, hogy ez egy zöld rendszámos, környezettudatos modell; ami különösen fontos számomra. Ráadásul elektromosan is el tud menni akár 75 kilométert!

Naponta órákat töltök benne: hétköznapokon átlag 3 órát biztosan vezetek.

Vidéki vagyok, sokszor jövök fel Budapestre, ez már eleve kétszer másfél óra. A kocsimban vannak a cipőim, a ruháim felakasztva, no meg persze a gyerekülés. A telefonbeszélgetéseimet is mindig megpróbálom az autóban lebonyolítani, vezetés közben. A napjaimat igyekszem aszerint is szervezni, hogy a lehető legtöbb hívást onnan tudjam elintézni. Ebbe az autóba szerencsére rengeteg minden belefér, így a sok bedobozolt adományt is gond nélkül tudtuk célba juttatni a Suzukijainkkal.

Forrás: Suzuki Barta Paks

Az autóm ráadásul nem csak mozgó irodának, családi autónak is tökéletes, mi legalábbis remekül elférünk benne. A kislányom is rengetegszer velem tart, a gyerekülésben. Hiába, mi autós cég vagyunk, ő is már egész kicsi, pár hónapos kora óta hozzá van szokva a hosszasabb, autós utazásokhoz. Szoktam is viccesen mondogatni neki, hogy tudod kislányom, hova születtél! Az autókkal egyébként már én is egészen kicsi korom óta kapcsolatban állok, mindennapi életem szerves részét jelentik.

Milyen autóparkkal dolgoznak jelenleg?

Nem csak autókereskedéssel, autókölcsönzéssel is foglalkozunk, cégcsoportunk az AVIS autókölcsönző magyarországi franchisejog tulajdonosa és üzemeltetője is. Átlag 800 darabos autóparkkal dolgozunk; ezek legtöbbje Suzuki. Számunkra ez a legjobb autó. A legfontosabb modelljeink az S-Cross, a Vitara és a Swift. Kocsijaink a reptéren is jelen vannak, de adtunk Suzukit például a Mentőszolgálatnak is; azzal mentek tesztelni, Covid idején.