BODY WORLDS – Az eredeti kiállítás az emberi testekről

Borítókép: BODY WORLDS –  Az eredeti kiállítás az emberi testekről Forrás: Central Europe
Budapesten több kiállítást is láthattunk már testekről, amelyek Bodies néven futottak, de egészen 2022-ig kellett várnunk, hogy az eredetit (BODY WORLDS) megtekinthessük. Az első kiállítás, amely az anatómiáról, fiziológiáról és egészségről tájékoztat bennünket, mindezt az egyedi plasztinációs eljárás révén megőrzött valódi emberi testeken keresztül.

Az eljárást és magát a BODY WORLDS kiállítást Dr. Gunther von Hagens találta fel 1977-ben, aki anatómusként a Heidelbergi Egyetemen dolgozott.

Az eredeti kiállítás 1995-ben készült el és azóta több, mint 50 millió látogató 90 nagyvárosban Ázsiában, Európában, Amerikában és Afrikában láthatta a tárlatot, ami azóta is évről évre bővül, csiszolódik, formálódik és kápráztatja el a közönségét. Így lett a BODY WORLDS a világ egyik legsikeresebb kiállítása, ami most végre Budapestre is megérkezett!

Forrás: Central Europe

A budapesti BODY WORLDS kiállítás 2022.11.16-án egy exkluzív tárlatvezetés, és azt követő sajtótájékoztató keretein belül nyílt meg, ami során a kiállítás főszervezője, Tóth Gergely, a Central Europe művészeti igazgatója vezette végig a díszvendégeket és a sajtó képviselőit.

Az esemény díszvendége és egyben szakmai kiválósága dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora volt, aki a sajtótájékoztatón többek között az egészségmegőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Prof. Angelina Whalley, a kiállítás kurátora is hazánkba érkezett az eseményre, hogy szeretettel köszöntse a magyar közönséget és ismertesse a kiállítás üzenetét és célját.

A rendezvény további díszvendégi voltak még Németh Dorottya kétszeres fitness világbajnok, Európa bajnok, hatszoros magyar bajnok és Rippel Ferenc artista, akik a tudatos, egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás jelentőségét hangsúlyozták, valamint azt, hogy a testünket nem szabad kizsigerelni, sejt szinten óvni és vigyázni kell rá. A kiállítást Nyári Alíz, Csonka András, Torghelle Sándor és Szentgyörgyi Romeo is nagy érdeklődéssel látogatta végig.

Forrás: Central Europe


A BODY WORLDS kiállítás egy felejthetetlen utazás az emberi test világába. A tárlat ugyanakkor nem csak az anatómiai ismeretek rejtelmeibe kalauzol el bennünket: célja a tudatos életre ösztönzés, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk egészségünkre, felismerjük fizikai potenciáljainkat, korlátjainkat, és elgondolkodjunk azon, mit jelent embernek lenni. Minden BODY WORLDS kiállításon valódi emberek plasztinációi, köztük lenyűgöző kidolgozottságú, művészi, mozgó tónusba (pl. magasugró, műkorcsolyázó, kötéltáncos, labdára vetődő kapus) állított egész testek, szervek, szervkonfigurációk, vér erek és átlátszó testszeletek találhatók. Kiállítás részletesen bemutatja és elmagyarázza a testben rejlő univerzum működését és hatásmechanizmusát. A BODY WORLDS november 16-tól mindössze 3 hónapig lesz csak megtekinthető Magyarországon, az Etele Plaza 3. emeletén, 2 kiállítóteremben, összesen 1200 négyzetméteren.