Nők döntik meg a diktatúrát Belaruszban (legalábbis nagyon reméljük)

belarusz, fehéroroszország Forrás: Getty Images
Persze nem csak nők, de a frontvonalban a női nem képviselői állnak, nem véletlenül. E sorok írásakor még nem győztek, de megvan rá az esélyük. Nézegess fotókat a példátlanul nagy számú belarusz tüntetésekről!

Tatjana Borodkina nem politikai újságíró: főzős tévéműsort vezetett a gyerekeivel a belarusz állami tévében. A múlt héten bejelentette a Facebookon, hogy beszünteti a műsorát, mivel az elcsalt választás után „már nem tud mosolyogni a képernyőn”. Azóta már el kellett hagynia a hazáját a gyerekekkel együtt, mivel fenyegetéseket kapott, adja hírül a BBC.

Tatjána nem az egyetlen asszony Belarussziában, aki az elmúlt napokban az Aljakszandr Lukasenka diktatúrájával szembeni ellenállás arca lett. Persze elsőként az ellenzék vezetőjét, Szvjatlana Cihanouszkaját kellett volna említenünk, akinek a választás után, amelyben a hivatalos adatok szerint Lukasenka 80%-os, elsöprő győzelmet aratott volna, menekülnie kellett Litvániába, illetve egyes állítások szerint a belarusz titkosszolgálatok erőszakkal vitték ki. Cihanouszkaja azután lépett a politikai küzdőtérre, hogy a férjét, az ellenzék korábbi vezetőjét, Szjarhej Cihanouszkijt bebörtönözték. Júliusban, miután Lukasenka azt állította, hogy a belarusz nép nem áll készen egy női vezetőre, Cihanouszkaja két másik párt politikusnőivel egyesítette kampányát „Női szolidaritás” jelszóval.

belarusz, tüntetés, Szvjatlana Cihanouszkaja
Forrás: Getty Images
Veronika Cepkalo, Szvjatlana Cihanouszkaja és Maria Kolesznyikova, a fehérorosz ellenzék három prominens figurája egy választás előtti rendezvényen, 2020. július

A választás utáni tüntetések során pedig egy sor fotó indult hódító útjára az interneten virágot lobogtató nőkről, akik a demonstrálók első sorában vonulnak – az erőszakmentes, fegyvertelen ellenállás egyik bevált eszköze ez, hiszen ha őket megtámadja a karhatalom, annak sokkal nagyobb nemzetközi visszhangja lesz, mint ha molotov-koktélokat dobáló, huligánkülsejű férfiakat vernek (még ha nem is huligánok valójában). Ettől még sajnos igen sok, egyes adatok szerint ezres nagyságrendű politikai hátterű letartóztatásról szólnak a hírek, több százan eltűntek, a foglyok sokszor megkínozva, látható sérülésekkel kerülnek elő újra. Egyre több ország vezetése – ideértve Csehországot vagy az Egyesült Királyságot is – nyilatkozott úgy, hogy nem fogadják el az augusztus 9-i választás eredményét. A belarusz munkások sztrájkba léptek, Lukasenkát pedig – amit alig hiszünk el – egyszerűen kifütyülték.

Mindeközben Belaruszban is dühöng a Covid-19: hivatalos adatok szerint eddig csaknem 70 ezer pozitív esetet regisztráltak a kilenc és félmilliós országban, igaz, csak bő 600-an haltak meg a fertőzéssel összefüggésben. A megmozdulások oka – amelyek már május óta zajlanak – többek között a túl laza járványpolitika elleni tiltakozás volt; a diktátor végig azt kommunikálta, hogy nincs szükség korlátozásokra. (És még több más szempont is közrejátszott, persze, például ahogy a Lukasenka-rezsim a választáson induló ellenzéki pártok jelöltjeivel bánt.)

Nézegess fotókat a példátlan méreteket öltött demonstráló tömegekről Belaruszban és másutt!