Borítókép: Itt a friss kutatások eredménye: Az oltottak is terjeszthetik a delta-variánst és meg is betegedhetnek Forrás: Getty Images/diy13

Itt a friss kutatások eredménye: Az oltottak is terjeszthetik a delta-variánst és meg is betegedhetnek

Eddig azt gondoltuk, aki megkapta a második oltást, fellélegezhet, biztonságban van. Mert nem kaphatja el a betegséget vagy ha el is kapja, annak csak banális tünetei lesznek. Több kutatás is indult annak feltérképezésére, vajon igaz-e, hogy az oltás tényleg nem véd meg az új mutánssal szemben és hogy az oltottak maguk is továbbadhatják-e a fertőzést. A legfrissebb amerikai, angol és német tanulmányok tanulságai következnek.

Még a cikk elején szeretném leszögezni, hogy ez nem egy oltásellenes írás. Jelenlegi tudásunk szerint ugyanis az oltás még mindig az egyetlen lehetséges – és egyben működő- módja, hogy a koronavírust és annak mutációit kordában tudjuk tartani. A virológusok a mai napig nem változtattak az álláspontjukon, miszerint minél magasabb az átoltottság világszerte, annál kevesebb támadási felület marad a vírus számára, megakadályozva ezzel annak terjedését.

Úgy tűnik azonban, hogy a delta-variáns nem ismeri a játékszabályokat. Izraelben, az USA-ban és Németországban egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a delta bizony nem csak az oltatlanok, de az oltottak között is egyre jobban terjed. Az elmúlt hetekben több tanulmány is napvilágot látott, ami ezt a jelenséget vizsgálja, és annak okait keresi.

Az Oxfordi Egyetem összefoglaló jelentését múlt héten csütörtökön tették közzé és a jó hír, hogy a kutatásban résztvevő orvosok állítják: akit a nyugati vakcinák (Biontech/Pfizer, Astrazeneca, Moderna) valamelyikével oltottak és megkapta a második oltást is, az védett a delta-variánssal szemben is. (Mivel Nyugat-Európában és Amerikában, ahol a tanulmányok készültek nem oltanak tömegesen keleti vakcinával, így ezekre vonatkozóan nincs adat).

Van azonban rossz hír is! Méghozzá az, hogy a hatékonyságuk sajnos nem olyan jó, mint amilyen az eredeti koronavírussal és az eddigi mutációkkal szemben, ráadásul teljesen egyénfüggő, hogy a fent említett vakcinák meddig nyújtanak valódi védettséget. Van, akinél a hatásfok már pár hónap alatt is drasztikusan csökken, míg másoknál akár 8-9 hónapig is stabil marad. Erre először Izraelben figyeltek fel, ahol nyáron újra jelentős fertőzés hullám indult el és hogy ne robbanjon be a járvány, ún. booster-oltást (azaz emlékeztető oltást) kezdtek beadni azoknak, akiknél a védelmet jelentő antitestek száma drasztikusan lecsökkent.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy hiába az oltás, aki elkapta a delta-variánst, azok szervezetét is extrém módon megterheli a fertőzés, akárcsak azokét, akiket nem oltottak be. Igaz, azt is megállapították, hogy a megfertőződés esélye az oltottak esetében jóval kisebb – de sajnos nem lehetetlen – ahogy a betegség halálos kimenetele is jóval ritkább és a végzetes szövődmények is jelentősen elenyészőbbek. Az is bebizonyosodott, hogy az oltottak épp úgy lehetnek a vírus terjesztői, mint az oltatlanok.

A tényt, hogy a fertőzés oltottak által is terjed, nem csak az izraeli kutatók támasztják alá, nemrégiben ugyanis az USA is előállt ezt megerősítő adatokkal.

Aki elkapja a delta-variánst, függetlenül attól, hogy oltott vagy oltatlan, vírushordozóvá válik és akaratán kívül továbbadhatja a fertőzést másoknak.
nyilatkozta David O’ Connor, a Wisconsin-Madison Egyetem virológusa.

O’ Connor és csapata a nyár folyamán 719 ember bevonásával végezte megfigyeléseit és arra az eredményre jutott, hogy az oltottak ugyanúgy megbetegíthetnek másokat, mint azok, akik még nem kapták meg a covid elleni vakcinát.

„Aggasztó a probléma, már csak azért is, mert nem tudhatjuk, ki fertőz és ki nem, hiszen sok esetben valaki hordozza ugyan a vírust, de ő maga nem betegszik meg, így tünetei sincsenek. Vagyis nem is tud róla, hogy veszélyforrást jelent másokra nézve. Borzasztó még kimondani is, de az az igazság, hogy fogalmunk sincs, hány fertőzött lehet valójában világszerte.”- magyarázza a szakember.

Houstonban, Texasban a kutatók az igazolt delta-eseteket vizsgálták. Ennek eredményeként azt találták, hogy a delta-variánssal megfertőződött oltottak aránya 17%, ami háromszor magasabb, mint az eredeti illetve a többi vírus-mutáció esetében. Az elmúlt hetekben további 6 amerikai tagállam is közzétett a New York Times hasábjain erre vonatkozó adatokat.

Ezek szerint a jelentett eseteknél 18-28% közötti volt az oltottak aránya, azok száma pedig, akik az oltások ellenére kórházi kezelésre szorultak, 12-24 % között mozog.

Egy biztos: egyetlen vakcina sem véd százszázalékosan, a megfertőződés esélye – még akkor is ha jóval alacsonyabb- mindenkinél fennáll, annak ellenére és még akkor is, ha megkapta mindkét oltását. A kutatásban résztvevő orvosok szerint, az oltás önmagában nem elegendő, de szükséges ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk védekezni a vírus és annak mutációi ellen, ugyanakkor az oltás mellett érdemes továbbra is betartani a szociális távolságtartás és a személyes higiénia szabályait, és zárt térben, nagyobb közösségekben továbbra is maszkot viselni.

Két oltás után elkapni a vírust? Bizony lehetséges! Ez a 4 tünet jelzi a fertőzést!