Az anyám arra kért, hogy streameljem a szülésemet

Borítókép: Az anyám arra kért, hogy streameljem a szülésemet Forrás: Getty Images
Elképesztő ötlettel állt elő egy várandós nő édesanyja; attól való félelmében, hogy lemarad valamiről az unokája születése körül.

„Életem legboldogabb napja volt, amikor kiderült, hogy várandós vagyok, ráadásul addigra már a 16. hétben jártunk a picivel. A felhőtlen örömömet viszont beárnyékolta, hogy tisztában voltam vele, a pandémia miatt ez egy nagyon magányos babavárás és szülés lesz: senki nem fog tudni vizsgálatokra kísérgetni, a szülőszobán pedig a kezemet szorongatni. A férjem, a családom legalábbis biztosan nem” – kezd bele történetébe egy kismama.

A várandós fiatalasszony közölte ezt az édesanyjával is, aki viszont teljesen összetört már a gondolattól is, hogy ki lesz hagyva a kezdetekből. „Anyukám egészen kiborult, amikor átbeszéltük, hogy mi, hogyan fog történni a jelenlegi körülmények között. Láttam rajta, hogy egyszerűen képtelen fölfogni, hogy nem jöhet majd be a kórházba, mert ahol én fogok életet adni a kisfiunknak, ott nagyon szigorúan veszik a látogatást. Nem fogják beengedni egész egyszerűen” – tette hozzá.

Másnap viszont felhívott, hogy van egy remek ötlete, hogyan hidalhatnánk át ezt a kényszerű távolságtartást: arra gondolt, hogy miért nem közvetítjük streamen, „élőben” a szülésemet?

Én épp levegő után kezdtem volna kapkodni a telefonban, de ő csak folytatta és azzal igyekezett megnyugtatni, hogy persze nem kíváncsi minden egyes részletre, csak az arcunkat nézné, hallgatná, ahogy a pici először fölsír, és ilyesmik. Ott és akkor megmondtam neki, hogy ezt azonnal felejtse el. Nem vagyok hajlandó életem egyik legintimebb pillanatát kamerán keresztül közvetíteni, még a szűk családom kedvéért sem.

Ez egy végtelenül személyes dolog. Nem akarom, hogy lássák, hallják, ahogy nyomok, élőben nézzék végig, ahogy esetleg valamilyen komplikáció adódik és azt sem, amikor a babámat életében először a mellkasomra fektetik” – szögezte le a kismama.

„Nagyon jól tetted, hogy megmondtad a magadét, ez a te napod lesz, a te szülésed. Te csak magatokkal foglalkozz, senki mással” – írta a posztja alá egy kommentelő.

A felkészülésben sokat segíthet, ha tudod, mire számíthatsz. Vedd kezedbe az irányítást, informálódj, olvass a témában. Galériánkban olyan könyveket találsz, melyek ebben segítenek!