Te is a szuperfelismerők közé tartozhatsz, ha csak egyszer láttál valakit, mégis emlékszel az arcára

Borítókép: Te is a szuperfelismerők közé tartozhatsz, ha csak egyszer láttál valakit, mégis emlékszel az arcára Forrás: Canva (metamorkwork)
Van, aki soha nem felejt el egyetlen arcot sem, amit egyszer már látott. De min múlik, hogy kiből lesz szuperfelismerő?

Sokféleképpen emlékezhetünk emberekre, akár az illatukról, hangjukról is, de a legfontosabb kétséget kizáróan az arc. Az a képesség, hogy felmérjük, hogy valaki ismerős-e vagy sem, alapvető fontosságú társadalmi működésünk szempontjából.

Miért fontos az arcfelismerés?

Az arcunk rengeteg mindenről árulkodik: a korunkról, nemünkről, a hangulatunkról, sőt, akár a megbízhatóságunkat is tükrözheti, és a vonzerőnket is meghatározhatja a másik szemében.

Arcfelismerési képességünk összetett, régóta vizsgálják a kutatók is, és az agyi régiók integrált hálózatát foglalja magában.

Vannak, akik úgynevezett arcvakságban szenvednek, amit hétköznapi nyelven úgy is mondhatnánk, hogy rossz az arcmemóriájuk. Ez pedig nagyban megnehezítheti a mindennapjaikat: számukra az arcokról hiányzik az ismerősség érzése, és más szempontokra kell hagyatkozniuk, mint például a hangra, a ruházat, a frizurára, hogy felismerjenek valakit.

Vannak azonban olyanok, akik soha nem felejtenek el egy arcot, azaz szuperfelismerők. Az ilyen emberek akkor is emlékezni fognak valakire, ha egyetlen egyszer, évtizedekkel ezelőtt láttak valakit.

Forrás: Canva (HQuality Video)

Hogyan ismerünk fel egy arcot?

Ahhoz, hogy valakit ismerősnek találjunk, az agyunknak rengeteg elemzést kell végeznie elképesztően kevés idő alatt. Először is meg kell különböztetni az arcot minden mástól, ami a környezetünkben van, aztán sorra kell venni, hogy az adott arc miben különbözik a többitől, majd a saját jellegzetességeit, a bőrt, a szemet, és minden egyéb dolgot azonosítania kell.

Az egyik arc megkülönböztetése a másiktól rendkívül összetett folyamat, és minél erősebb a kapcsolat az agyunk arcfelismerésért felelős területei között, annál jobban teljesítünk az arcfelismerés során. A kutatók azt találták, hogy a szuperfelismerők hajlamosak az arcok emlékezetben történő rögzítésére, és rendszerint több információt gyűjtenek egy arcról, mint a legtöbb ember. Amikor egy szuperfelismerő adatot gyűjt egy arcról, felhasználja az összes arcvonást, beleértve a szemet, annak színét, formáját, a szemöldököt, a száj vastagságát, a bőr tónusát, azaz minden apró jellemzőit. A szuperfelismerőkre először 2009-ben figyelt fel a tudomány, jelenleg is vizsgálják, hogy a kriminalisztikába miként lehetne bevonni őket.

Felturbóznád agyadat? Ezzel az 5 gyógynövénnyel megteheted!