Afrika kettétörik: új óceán választja ketté a kontinenst

Borítókép: Afrika kettétörik: új óceán választja ketté a kontinenst Forrás: Getty Images
A jelenleg 54 országból álló Afrika kettétörik a geológusok szerint, és új óceán választja majd két részre a kontinenst.

Afrika jelenleg egy hatalmas kontinens, melynek 54 országában több mint 1.2 milliárd ember él (2016-os adatok szerint). Viszont a tudósok szerint ez a hatalmas terület a jövőben két részre szakad, vagyis Afrika kettétörik. És mint azt geológusok is megerősítették, egy új óceán jön létre. Így olyan országoknak, mint Zambia és Uganda, saját tengerpartja lesz.

A jelenség hátterében a Geophysical Research Letters című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint az áll, hogy Afrika és Arábia tektonikus lemezei évente nagyjából 7 milliméteres sebességgel távolodnak egymástól, már úgy 30 millió éve.

Egy nemzetközi kutatás során kiderült, hogy 2005-ben egy 35 mérföld hosszú hasadék jelent meg az etiópiai sivatagokban, a Távoli régióban, és valószínűleg egy vadonatúj tenger létrejöttéhez vezethet, írja a The Archeologist.

Ezek persze nem máról holnapra történő változások, de maga a folyamat, illetve ennek nyomon követése érdekes lehet. És valószínű, hogy mind a kutatók, mind a mi számunkra új kérdéseket fog felvetni a jövőben.

Forrás1, Forrás2

Forrás: Canva (alephx01)

Nézd meg a lenti galériánkat is!

Szörnyű feliratok az apartheid időszakából: