A csodálatos Abigél-sorozat rendezője ma lenne 98 éves: mi lett azóta a szereplőkkel?

Szerencsi Éva és Piros Ildikó Forrás: imdb
98 évvel ezelőtt, szeptember 29-én született Zsurzs Éva rendező. Kiemelkedő filmes és tévés munkái mellett egyik maradandó remekműve lett a négyrészes Abigél című tévésorozat, amelyet Szabó Magda nagy sikerű ifjúsági regényéből készített 1977-ben.

A könyvnek jómagam is teljesen a rabja lettem annak idején: annyira izgultam olvasás közben Vitay Georgina sorsa fölött, hogy nem bírtam ki, és meglestem az utolsó sorokat, persze azonnal elspoilerezve a titokzatos Abigél személyét – de ez most mellékes. A sorozatot is gyakran néztem meg, utánozhatatlan bája, természetessége, és persze csavaros története esős, őszi délutánokon, kánikulai estéken, unalmas vasárnapokon segített át.

Zsurzsnak a tehetséges fiatalok mellé sikerült megnyernie a korabeli színészi élet krémjét a Matula Gimnázium tanárainak és Gina hozzátartozóinak, segítőinek szerepére. Vajon mi történt velük az eltelt 46 évben? A legtöbben sajnos már nem élnek közülük, de van olyan is, aki a mai napig játszik színpadon. Lássuk az illusztris színészgárdát!

Akik elmentek

Nagy Attila játszotta Gina apját, az ellenállásban jeleskedő Vitay tábornokot. A színész a saját bőrén tapasztalhatta meg a diktatúrák működését: 1956-ban vállalt politikai szerepe miatt 1957-ben letartóztatták, halálbüntetést kértek rá, amit végül 12 évi fegyházbüntetésre változtattak. 1961-ben szabadult amnesztiával, színészként dolgozott, és 59 éves korában halt meg.

Szerencsi Éva, Vitay Georgina bájos alakítója sajnos már nincs köztünk: a színésznő 2004 szeptemberében, 52 éves korában halt meg hosszú betegeskedés után. Állítólag Gina szerepe komolyan akadályozta karrierje igazi kibontakozásában, mert mindenki Szabó Magda főhősével azonosította, és a rendezők kizárólag egysíkú, kislányos karaktereket osztottak rá. Haláláig a Ruttkai Éva Színház tagja volt.

Garas Dezső, az elvhű Kőnig tanár úr megformálója legnagyobb színészeink egyike, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Olyan klasszikus filmekben alakított fontos szerepeket, mint a Liliomfi, a Két félidő a pokolban, a Régi idők focija, a Ripacsok vagy a Szamárköhögés. 2011-ben halt meg 77 éves korában.

Ruttkai Éva, azaz Horn Mici szintén halhatatlan színésznőink közé tartozik olyan filmekkel, mint az Éjfélkor, a Mese a tizenkét találatról, a Butaságom története, a Szindbád vagy a Fotó Háber. Latinovits Zoltán volt a második férje Gábor Miklós után: legendásan nagy szerelemben éltek, ami egészen a férfi öngyilkosságáig tartott. Ruttkai mellrákban halt meg 1986-ban.

Básti Lajos, a Matula zord igazgatója már az Abigél forgatása előtt tudta, hogy halálos beteg, de nem adta fel a hivatását. A bemutatót sajnos nem élte meg – 65 éves korában halt meg –, Torma Gedeon karakterével azonban örökre beírta magát a sorozatok történetébe.

Az idén nyáron elhunyt Balázsovits Lajosnak, Kalmár tanár úr életre keltőjének is sok nagy alakítást köszönhetünk: a Fényes szelek, a Feldobott kő, a Szerelmem, Elektra, a Bizalom vagy a Napló apámnak, anyámnak csak néhány film a sok klasszikus közül. Lánya, Balázsovits Edit szintén színésznő lett, felesége Almási Éva volt.

Schubert Éva, azaz Gigus tanárnő négy nyelven beszélt, de állítólag Aczél György kultúrpolitikus annyira nem kedvelte, hogy miatta nem kapott nagyobb szerepeket. Idősebb korában azért megkapta az őt megillető helyet, és egészen 86 éves koráig élt (2017-ben halt meg).

Akik velünk vannak

A cuki Torma Piroskát alakító Bánfalvy Ágnes a rendezőlegenda Jean-Luc Godarddal is forgatott, majd nagyon sokáig élt Amerikában, ahol szép karriert futott be. Azóta is folyamatosan dolgozik, játszik színházban, és idén áprilisban töltötte be a 69.-ik életévét.

Bánkit Egri Kati alakította, aki jelenleg is több színházban játszik. A Jászai Mari-díjas művész kereken 70 éves.

Zsurzs Kati, azaz Kiss Mari a rendező, Zsurzs Éva lánya. Ma is aktívan színészkedik, többek között a Játékszínben ő alakítja Szakonyi Károly Adáshiba című előadásának egyik főszerepét.

Nemcsak a fiataloké a világ. Kovács István – az intrikus Kuncz Feri – a lányok kedvence volt, általában romantikus hősöket alakított a filmvásznon. Ő játszotta Bornemissza Gergelyt az Egri csillagokban, a Kárpáthy Zoltán címszerepét, a Szomszédokban pedig Fehér Annának udvarolt. Idén májusban volt 79 éves.

Piros Ildikó, a Zsuzsanna testvért alakító színésznő, Huszti Péter felesége, számos emlékezetes szerep alakítója pedig decemberben tölti be a 76. évét.

Galériánkban olyan sorozatokat találsz, amiket kötelező megnézned idén ősszel!