A WHO prognózisa 2022-re: „Még ha a koronavírus járvány véget is ér, nem lélegezhetünk fel, mert már itt a következő, sokkal veszélyesebb vírus!”

Borítókép: A WHO prognózisa 2022-re: „Még ha a koronavírus járvány véget is ér, nem lélegezhetünk fel, mert már itt a következő, sokkal veszélyesebb vírus!” Forrás: Pixabay
Még küzdünk a koronavírussal, ám a WHO máris közreadta azoknak a potenciális világjárványoknak a listáját, amelyek 2022-ben nagy valószínűséggel ugyancsak veszélyt jelenthetnek majd ránk nézve. És ezek egyikét a már Magyarországon is megjelent kullancsfajta okozhatja.

„A járványoknak alapvetően két típusát különböztetjük meg, a relatíve enyhe tünetekkel sok mindenkit megfertőző, és a súlyos tünetekkel kevés embert érintő fertőzéseket. Egy világjárvány szempontjából az első a veszélyesebb, ilyen a koronavírus is. A második esetben ugyanis a beteget szinte azonnal kórházba viszik és a diagnózis megállapítása után izolálják – legalábbis a fejlett világban.”- nyilatkozta Jakab Ferenc, virológus professzor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője.

A járványok kialakulásának három fázisa van. Az elsőben csak az állatok fertőződnek meg. A második fázis már humán megbetegedéseket is okoz, de csak kis területeken, közösségekben jellemzőek, többnyire izoláltak maradnak és idővel elhalnak. Ilyen például az Ebola. A harmadik, amikor több faktor együttes meglétének következtében „elszabadul” a vírus és terjedni kezd a világban.

Az állatok által terjesztett járványok több lépésben veszélyesek: először egy állatfaj stabil populációt alakít ki egy adott területen és ott elszaporodik. Ha a nagyszámú – például kullancs-, vagy szúnyogpopulációban – megjelenik egy fertőzött állat és átadja a többieknek, onnantól az emberre is átterjedhet a kór.

A WHO kutatói szerint ez a 3 világjárvány jelenthet potenciális veszélyt ránk nézve 2022-ben:

Forrás: Pénzcentrum.hu