A tudomány szerint így készül a tökéletes állagú, könnyen pucolható főtt tojás

A tojásfőzés a világ legegyszerűbb konyhai művelete, ám tekintettél már rá a tudomány irányából?
Hogyan készül egy főtt tojás? Kell hozzá egy edény, víz, ami ellepi a tojást és maga a tojás. Látszólag egyszerű feladat megfőzni a keménytojást, mert ugye csak annyi dolgunk van, hogy lobogó vízbe tesszük, majd ízlésünk szerint 5-6-9 perc múlva kivesszük megfőzött állapotában.
Na de hogyan lehet tökéletes keménytojást főzni?
Itt jön a tudomány!
Megkérdeztem a kolléganőimet, hogy szoktak-e kis lyukat ütni a tojásra főzés előtt. Volt, aki nem is hallott ilyesmiről. Én, anyukámtól látva mindig ütök lyukat rá, egy erre a célra kitalált, tűvel ellátott eszközzel. De hogy miért? Nem nagyon voltam benne biztos, de gondoltam valami a tojásban lévő dolog miatt lehet. Korábban írtam egy cikket arról, hogy a tojás korrekt tárolásában nagy szerepe van a szélesebbik végén lévő légbuboréknak. Na most, úgy képzeljétek el, nem lőttem nagyon mellé: a keménytojás főzésében a légbuboréknak óriási szerepe van!