Kiderült: kávézással egy újabb súlyos betegség előzhető meg!

kávé, kávézás, Forrás: Unsplash/ John Schnobrich
Újabb és újabb tanulmányok jelennek meg a kávéfogyasztás előnyeiről és hátrányairól: most az előbbit igazolja egy friss kutatás, ami szerint jelentősen csökkenti a kávézás a férfiaknál a prosztatarák kialakulását. A Runner's World cikke.

Nincs reggel egy jó erős fekete nélkül, és nap közben is megiszol belőle pár csészével? Néhány dolog szempontjából nem feltétlenül jó a sok kávézás:

Ám ennek ellenére sok előnye is van. Egy friss, a BMJ Open oldalán publikált tömeges adatelemzés szerint azoknál a férfiaknál kisebb az esély a prosztatarák kialakulására, akik naponta többször kávéznak. A kutatások szerint egy százalékkal csökkenti a rák kialakulását minden csésze kávé!

A kutatók 16 olyan tanulmányt vizsgáltak, amelyek a kávéfogyasztást és a prosztatarák előfordulását hozták összefüggésbe, a napi kávébevitel pedig általában 2-9 adag között volt. Megállapították, hogy a legalacsonyabb bevitelhez képest a legtöbb kávét fogyasztónál majdnem 10 százalékkal alacsonyabb volt a prosztatarák kialakulásának kockázata.